GD: jongvee achter koeien aan weiden voor lichte wormbesmetting

Op een kwart van de melkveebedrijven die deelnemen aan het GD-abonnement Worminfecties tankmelk, hebben de melkkoeien veel of zeer veel antistoffen tegen maag-darmwormen. Dat blijkt uit analyses van Royal GD.

GD%3A+jongvee+achter+koeien+aan+weiden+voor+lichte+wormbesmetting
© Twan Wiermans

GD voerde het onderzoek in augustus uit en komt nu met een advies. Als melkkoeien veel of zeer veel antistoffen tegen maag-darmwormen hebben, kan dat wijzen op een hoge besmettingsdruk. Maar vaak komt het door onvoldoende weerstandsopbouw bij het jongvee, zegt GD.

Bij veel of zeer veel antistoffen kunnen veehouders volgens de instantie overwegen om hun huidige jongvee dit jaar nog een lichte wormbesmetting op te laten doen. Dat kan door ze nog even achter de koeien aan te weiden, uiteraard alleen als dit mogelijk is wat betreft salmonella of paratbc.

Op deze manier vergroten veehouders de kans dat hun toekomstige vaarzen met voldoende weerstand tegen wormen de wei in kunnen.


Kalveren

Dierenkliniek Hoornaar adviseert om kalveren tot zes maanden leeftijd binnen te houden, omdat je dan de groei en ontwikkeling van het jonge kalf optimaliseert. Verder is het advies om jongvee maximaal drie weken op hetzelfde perceel te laten lopen.

Schade door maag-darmwormen is niet altijd even eenvoudig te herkennen. Daarom is het volgens de dierenkliniek zinvol om vier tot tien weken na het uitscharen een mestmonster te nemen van vijf kalveren voor onderzoek op de maag-darmwormeieren. De veehouder krijgt dan advies of ontwormen nodig is.

Daarnaast kan er bloedonderzoek op pepsinogeen bij kalveren worden uitgevoerd tijdens het eerste weideseizoen. Je komt er dan achter of je wel of niet hoeft te behandelen. Te veel behandelen leidt tot onvoldoende weerstandsopbouw waardoor het probleem wordt verplaatst naar een latere levensfase, zegt de Dierenkliniek op haar site.


Schade

Als runderen kampen met een maag-darmworminfectie, kunnen ze minder energie, eiwit en mineralen opnemen via het maag-darmkanaal. Dit kan zich uiten in verlies aan eetlust, vermagering, gewichtsverlies, een ruw haarkleed en soms diarree.

Het kan uiteindelijk resulteren in een hogere afkalfleeftijd van vaarzen. Bij dieren in het eerste weideseizoen zijn de verschijnselen van een maag-darmworminfectie het duidelijkst, stelt GD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer