Minder import van kalveren, opzet gelijk

De prijzen voor nuchtere kalveren lopen op. Dit is een trend die ieder jaar zichtbaar is. Opvallend is dat het aantal importkalveren dit jaar fors lager ligt dan voorgaande jaren.

Minder+import+van+kalveren%2C+opzet+gelijk
© Johan Wissink

Normaal gesproken lopen de kalverprijzen ieder jaar op tot eind juni, omdat de dieren die deze maanden worden opgezet vlak voor kerst klaar zijn voor de slacht. Rond die feestdagen liggen de prijzen voor kalfsvlees hoog.

Zo steeg de prijs voor stierkalveren in de gewichtsklasse boven de 50 kilo op de markt in Leeuwarden van 107,50 euro eind maart naar 152,50 euro vorige week. Een jaar geleden lag die notering met 150 euro op een vergelijkbaar niveau.

Berend Fokkens, kalverhandelaar en sectorvoorzitter Kalverhandel bij Vee&Logistiek Nederland, hoort wisselende geluiden: 'De aantallen schijnen niet te groot te zijn. Vanuit Duitsland komen iets minder kalveren. De zwaardere dieren gaan meer naar Zuid-Europa.'

Soms wordt gesteld dat het kalveraanbod gelijk is aan vorig jaar

Berend Fokkens, kalverhandelaar en sectorvoorzitter kalverhandel bij Vee&Logistiek Nederland

De lagere importcijfers komen ook naar voren in de data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Werden bijvoorbeeld in week 19 van 2023 precies 9.781 kalveren vanuit de oosterburen geïmporteerd, in dezelfde week van 2024 zijn dit er 6.683. In de eerste negentien weken is de totale kalverimport met zo'n 15.600 dieren gemiddeld 855 dieren per week lager, meldt RVO.


Kalveraanbod gelijk

Opvallend daarbij is dat het aantal kalveren dat wordt geregistreerd in het Kalfvolgsysteem niet echt is veranderd sinds vorig jaar. Maar ook hierover hoort Fokkens verschillende geluiden. 'Soms wordt gesteld dat het aanbod gelijk is aan vorig jaar', laat de kalverhandelaar weten.

Fokkens ziet de laatste weken iets minder aanvoer op de veemarkten, hoewel beperkt. 'Wellicht speelt ook de krimp van de veestapel vanwege de hoge mestafzetkosten een rol. In het noorden van het land lijkt dit mee te vallen, maar het kan zijn dat er in het zuiden meer nuchtere kalveren worden verkocht. Ze zijn eerder boventallig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer