Honderden jongeren zetten het kalf centraal op jongerendag

Honderden jongeren uit de kalver- en melkveehouderij kwamen vrijdag 19 april bij elkaar in Nijkerk om te praten over een betere samenwerking tussen de sectoren. 'Er is natuurlijk al wel sprake van samenwerking, maar volgens ons staan de sectoren nog te los van elkaar. Daar proberen we tijdens deze dag met het thema 'Het Kalf Centraal' verandering in te brengen', vertelt kennismakelaar Lilian van Uhm.

Van Uhm is samen met kennismakelaar en kalverhouder Henriëtte Rozendaal initiatiefnemer van de jongerendag. 'Persoonlijk vind ik dat de sectoren te veel op een eiland zitten. We proberen tijdens de jongerendag kennis te delen en bruggen te bouwen', meldt Rozendaal.

Na de opening konden de deelnemers verschillende workshops bijwonen, onder meer over de 28-dagen regeling en het kalfvolgsysteem. Met een opkomst van ongeveer vijfhonderd jongeren vinden de initiatiefnemers de dag geslaagd.


'Er is onwetendheid'

De deelnemers zijn ook enthousiast. 'Er is vooral veel onwetendheid van beide kanten', merkt Jantine van Schoonhoven uit Lunteren op. Ze heeft thuis een bedrijf met witvleeskalveren en melkvee. 'Melkveehouders geven het kalf voordat het weg gaat soms nog veel melk, tot wel vijf liter. Dit terwijl de kalverhouderij dat liever niet heeft. Dat is zo'n verbeterpunt.'

Jeanne van Ginkel uit Bennekom heeft ook een gecombineerd bedrijf met kalveren en melkvee. 'Ik vindt het een leerzame dag en zie veel gemotiveerde jongeren, ondanks alle regelgeving. De 28-dagen regeling komt misschien hier ook wel. Melkveehouders gaan het vooral financieel en kalverhouders juist op het gebied van gezondheid. En aan die gezondheid moeten we samen werken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer