De Groot en Slot: 95 procent uien is gezaaid

De inzaai van uien is op veel percelen in Nederland later op gang gekomen vanwege de vele neerslag. Zaadfirma De Groot en Slot schat dat nu meer dan 95 procent van de uien is gezaaid.

De+Groot+en+Slot%3A+95+procent+uien+is+gezaaid
© Marcel Berendsen

Met horten en stoten, zo verloopt volgens De Groot en Slot de inzaai van uien in Nederland en ook in de rest van de Benelux. Rond half april was 40 tot 50 procent van het uienareaal ingezaaid. Daarna volgde in bepaalde regio's eind april nog een mogelijkheid om het voorjaarswerk op te pakken. Maar op de meeste uienpercelen is de inzaai uitgesteld tot mei.

De Groot en Slot meldt dat op veel uienpercelen schade voorkomt vanwege de overvloedige neerslag en incidentele hagelbuien. Vooral in Zuid-Nederland is de bodem vaak verzadigd van vocht, maar ook teeltgebieden in het midden en noorden van het land hebben te maken gehad met grote neerslaghoeveelheden. De zaadfirma ziet relatief veel percelen met een slechte waterafvoer waar jonge uienplantjes het nu zwaar hebben.


Gunstig voor valse meeldauw

Behalve op de extreme neerslag wijzen de teeltspecialisten van De Groot en Slot ook op wegval van planten door vraatschade van insecten als bonenvliegen en uienvliegen. Verder constateren ze dat de weersomstandigheden ook nog eens gunstig zijn voor de ontwikkeling van schimmels zoals valse meeldauw. Vooral tweedejaars plantuien die richting afrijpende fase gaan, zijn daar nu extra gevoelig voor.

In de ontwikkeling van zaaiuien is volgens De Groot en Slot 21 juni als langste dag van het jaar een belangrijk meetpunt. Dan begint de bolling van de ui en is het wenselijk dat het gewas beschikt over minimaal drie pijpen. De teeltspecialisten schrijven in een update over het groeiseizoen dat het nog te vroeg is om te stellen dat de late start grote gevolgen gaat hebben voor de opbrengsten. Het uiengewas is de komende periode gebaat bij hoge temperaturen om de groeiachterstand weg te werken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer