'Boeren anticiperen eerder op effecten klimaatverandering'

Boeren anticiperen volgens irrigatiespecialist Netafim steeds eerder in het jaar op de effecten van klimaatverandering. Dat blijkt uit gegevens van het bedrijf zelf. Netafim verwacht door toegenomen interesse in 2024 met 20 procent door te groeien.

%27Boeren+anticiperen+eerder+op+effecten+klimaatverandering%27
© Job Hiddink

De vraag naar druppelirrigatiesystemen van Netafim was half maart al met ruim 30 procent gestegen tegenover vorig jaar. Volgens Netafim is dat een bewijs dat de urgentie hoog is. 'Er zijn vaker lange droogteperioden. Dat speelt een steeds grotere rol in het bewustzijn van de teler', stelt openveldspecialist André van Spengen.

Hij meldt daarnaast dat het druppelirrigatie-oppervlak in Nederland in het afgelopen jaar met meer dan 15 procent is gegroeid. 'De vraag naar onze systemen start steeds eerder in het voorjaar', merkt Van Spengen. 'Dat geeft aan dat akkerbouwers zich goed willen voorbereiden op het komende groeiseizoen. Vooral vanuit de uienteelt neemt de belangstelling sterk toe.'


Bijna 10 procent past druppelirrigatie toe

Onlangs bleek uit onderzoek van Nieuwe Oogst, waaraan meer dan vijfhonderd akkerbouwers deelnamen, dat 74 procent van de respondenten maatregelen neemt tegen toenemende weersextremen. Het gaat voor 60 procent om beregenen. Bijna 10 procent van de ondervraagde akkerbouwers geeft water via druppelirrigatie.

'Het is goed om ook in deze cijfers terug te zien hoe het onderwerp leeft', reageert Van Spengen. 'Akkerbouwers anticiperen op weersextremen. Los van de extremen zien we dat systemen als druppelirrigatie steeds meer een middel worden om de teelt mee te sturen. Daardoor gaat de groei alleen maar harder.'


Volgens de openveldspecialist zien telers het ook min of meer als een oogstverzekering. 'Dat is ook voor afnemers prettig. Ze hebben dan meer zekerheid dat ze voldoende volume krijgen aangeleverd.' Netafim heeft volgens Van Spengen een marktaandeel van circa 30 procent in Nederland.

Naast uientelers neemt wat betreft de akkerbouwgewassen ook vanuit de aardappelteelt de interesse voor druppelirrigatiesystemen toe. Ook ziet Van Spengen dat dergelijke systemen in de bollenteelt en vollegrondsgroenteteelt (zoals prei en bleekselderij) steeds vaker worden toegepast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer