Consument kan bij Plus straks alleen nog biologische uien kopen

Supermarktketen Plus vervangt vanaf nu de onbewerkte uien standaard voor de biologische variant. Consumenten blijven dezelfde prijs betalen en telers krijgen een meerprijs die bij biologisch past. Het verschil legt Plus zelf bij. Volgens de supermarkt gaat het op jaarbasis om 2,5 miljoen kilo uien.

Consument+kan+bij+Plus+straks+alleen+nog+biologische+uien+kopen
© Job Hiddink

Dat maakte de supermarkt op 2 mei bekend bij Plus Koot in het Utrechtse Abcoude. Na alle dagverse zuivel en onbewerkte aardappelen, vervangt de supermarkt nu dus ook het totale assortiment gangbare, onbewerkte uien voor de biologische variant. Daarmee is Plus de eerste Nederlandse supermarkt die deze overstap maakt.

De onbewerkte gele en rode uien in driestuksverpakking liggen vanaf 1 mei in alle Plus-vestigingen in Nederland. De uien in 1- en 2-kiloverpakking volgen later, net als de sjalotten. Deze stap van de supermarkt past binnen de vervangingsstrategie. Bij deze verduurzamingsaanpak wordt een product of productgroep omgesteld naar een duurzame variant. Doel hiervan is dat de supermarkt van een duurzame keuze ook een makkelijke en betaalbare optie maakt voor de consument.


Stabiele markt

Plus zet de onbewerkte uien gefaseerd om naar biologisch, waardoor telers de tijd krijgen hun volume biologische uien uit te breiden. De Flevolandse akkerbouwer Joost Jonk is een van de twintig telers die via Bio Brass levert aan Plus. Hij vindt het mooi dat hij kan bijdragen aan deze duurzame strategie van Plus en hoopt dat het zorgt voor een stabiele biologische uienmarkt.


'Deze afzet is nu vooral afhankelijk van een grillige exportmarkt. Een lokale markt is niet alleen beter en stabieler, maar past ook beter in onze visie van biologisch telen', geeft Jonk aan. Category manager Cas Cornet van Plus meldt dat de supermarkt langdurige afspraken maakt met leveranciers.

'Een teler moet weten waar hij aan toe is. Zo moet de verpakking niet steeds veranderen, zodat hij steeds nieuwe investeringen moet doen', aldus Cornet. 'Maar ook wij als supermarkt hebben er baat bij dat dezelfde telers aan ons blijven leveren. Dat geeft zekerheid en rust.'


Goede prijs voor uien

Volgens Cornet krijgen telers een goede prijs voor het product. 'En de consument merkt er niets van. Biologische producten hebben vaak een duur imago. Door de prijs in de winkel gelijk te houden, wordt dat obstakel weggenomen.' Plus legt zelf het verschil bij. Hoeveel dat concreet is, wil Cornet niet zeggen.

Ook communicatieadviseur duurzaamheid Elise van Ee van Plus constateert dat veel consumenten de perceptie hebben dat biologische producten per definitie duurder zijn. Omdat Plus veel vestigingen heeft in kleine dorpen, is het volgens Van Ee ook best lastig om dat imago te veranderen.


Biologische uien bij Plus Koot in Abcoude.
Biologische uien bij Plus Koot in Abcoude. © Job Hiddink

'In kleine dorpen hebben we in verhouding meer te maken met traditionele kopers. Daarom moeten we extra hard werken om de consument te overtuigen een duurzame keuze te maken. Overigens geldt dat ook voor de verkoop van onze plantaardige eiwitproducten', laat Van Ee weten.


Doel 2030 nog ver weg

Het ministerie van LNV heeft als doel dat in 2030 15 procent van het landbouwoppervlak in Nederland voor biologische landbouw moet worden gebruikt. Dat aandeel is nu nog geen 5 procent. Dat doel is dus nog ver weg. Volgens Van Ee wil Plus daaraan graag een bijdrage leveren.

'We willen in 2025 ons omzetaandeel biologisch laten groeien naar 5 procent. We zitten nu op pak hem beet 3,5 procent', zegt de communicatieadviseur duurzaamheid. Plus werkt voor de inkoop van uien samen met inkoopcoöperatie Superunie. Bio Brass is actief in de teelt, verwerking en marketing van biologische groenten en het enige bedrijf dat uien levert aan Superunie.


Impact maken als supermarktketen

Rinze Anne van der Sluis is als manager category development van Bio Brass voorstander van de vervangingsstrategie van Plus. 'Little gem en sla leveren we al voor 100 procent biologisch aan Plus. Als je als grote supermarktketen impact wil maken, moet je meer groenten omzetten naar bio, zoals nu wordt gedaan met uien en vorig jaar al met aardappelen.'

Volgens Van der Sluis boeren de meeste ondernemers die samenwerken met Bio Brass in Flevoland. 'We hebben telers op de lichtere gronden, maar ook op zware klei. Door deze spreiding kunnen we jaarrond Nederlandse uien leveren', zegt hij. Het centraal verwerkingsstation voor de biologische uien bestemd voor Plus is gevestigd bij Jonk op het bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer