Adema verdedigt zich in Tweede Kamer voor Zembla-uitzending

Demissionair landbouwminister Piet Adema moest zich dinsdagmiddag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer verdedigen voor zijn uitspraken in de Zembla-uitzending over glyfosaat van afgelopen zondag.

Adema+verdedigt+zich+in+Tweede+Kamer+voor+Zembla%2Duitzending
© Dirk Hol

In die uitzending erkende Adema dat hij zelf ook zorgen heeft over de veiligheid van het bestrijdingsmiddel, maar dat hij desondanks in de Europese landbouwraad niet tegen een verlenging van glyfosaat heeft gestemd. In plaats daarvan onthield Nederland zich van stemmen.

D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt vindt dat als de bewindsman bezwaren heeft tegen glyfosaat, hij tegen had moeten stemmen. Nederland had daarmee een nieuwe verlenging van tien jaar voor het middel kunnen tegenhouden. Podt wijst op de link die wordt gelegd tussen het gebruik van middelen met de actieve stof glyfosaat en het ontstaan van ziektes als parkinson en kanker.


Adema spreekt bij de politieke en maatschappelijk discussie over glyfosaat van een 'ingewikkeld, complex en sterk wetenschappelijk dossier'. Het onthouden van stemmen acht hij gerechtvaardigd vanwege de bestaande kennis over het middelen en het positieve advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.


Geen harde rapporten

'Wij baseren ons op wetenschappelijke onderzoeken. Er liggen nog geen harde rapporten die aantonen dat het verband met deze ziektes er is', stelt de minister. Hij zegde wel toe dat als dit verband wel wetenschappelijk wordt aangetoond, de toelating van middelen met glyfosaat per direct wordt ingetrokken.

Daarnaast wijst de minister erop dat het kabinet zelf een onderzoek heeft geïnitieerd naar een verband tussen parkinson en het gebruik van glyfosaat dat nu loopt. Daarnaast is het nog steeds zijn ambitie om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen richting 2030 te halveren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer