Consultatie open voor verplicht gebruik van alternatieven voor chemie

Het ministerie van LNV heeft een grondslag opgenomen in het 'Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden' om het gebruik van alternatieven voor chemische middelen te verplichten. Boeren kunnen hun visie op dit voorstel indienen via een internetconsultatie.

Consultatie+open+voor+verplicht+gebruik+van+alternatieven+voor+chemie
© Han Reindsen

Het wijzigingsbesluit biedt demissionair landbouwminister Piet Adema de mogelijkheid alternatieven voor chemie te verplichten. Denk bijvoorbeeld aan alternatieven voor glyfosaathoudende middelen voor het doodspuiten van grasland, groenbemesters en vanggewassen. Deze dienen te voldoen aan de criteria noodzakelijkheid, evenredigheid en geschiktheid.

De internetconsultatie is open van 16 mei tot en met 13 juni. In het 'Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden' is toegevoegd dat de landbouwminister kan bepalen bij welke teelten, toepassingen en onder welke voorwaarden alleen alternatieven voor chemische middelen mogen worden gebruikt.


Glyfosaathoudende middelen

Deze alternatieven kunnen onder meer betrekking hebben op het gebruik van bepaalde apparatuur. Met het wijzigingsbesluit is invulling gegeven aan het voornemen van Adema om voor bepaalde toepassingen alternatieven voor glyfosaathoudende middelen te verplichten.

Aanleiding is de wens van de Tweede Kamer om te komen tot een verbod op het gebruik van middelen met glyfosaat, wat bleek uit moties van Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks-PvdA). Verder zou het nodig zijn voor het realiseren van strategische doelen van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer