Pilot moet PAS-melders op Texel aan een oplossing helpen

Provincie Noord-Holland begint samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord een pilot om een oplossing te vinden voor alle PAS-melders op Texel.

Pilot+moet+PAS%2Dmelders+op+Texel+aan+een+oplossing+helpen
© Frans Kanters

Landbouw- en stikstofgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) laat weten uit te kijken naar de proef. 'Samen met de ondernemers op Texel gaan we op zoek naar een oplossing. Daarbij nemen we de situatie op het bedrijf en de toekomstwensen van de ondernemer als uitgangspunt. Op Texel willen we laten zien dat het kan. Met de lessen die we uit de proef trekken, gaan we ook PAS-melders helpen in andere delen van de provincie.'

De provincie gaat uit van verschillende mogelijke oplossing voor de PAS-melders. De optie die de meeste bedrijven helpt, lijkt het legaliseren door extern salderen en ecologisch beoordelen, stelt Noord-Holland. Op Texel zijn enkele partijen die mogelijk stikstofruimte inbrengen, zodat de PAS-melders gelegaliseerd kunnen worden, als de staat van de natuur dat toelaat. De zoektocht naar de laatste beetjes stikstofruimte die nodig zijn voor de PAS-melders op Texel vindt al plaats.

Noord-Holland laat weten dat een oplossing voor deze PAS-melders bijdraagt aan andere trajecten die lopen op het eiland. Het gaat onder andere om een toekomstperspectief geven voor agrariërs en natuur aanleggen en verbeteren. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt zaakbegeleiders beschikbaar. Die gaan op Texel inventariseren wat de wensen en mogelijkheden van de PAS-melders zijn wat betreft de toekomst van hun bedrijf en het oplossen van de melding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer