Gentechnologie blijft hete aardappel in Brussel

De toelating van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken binnen de Europese Unie is wederom uitgesteld. De lidstaten worden het maar niet eens over de octrooieerbaarheid van de zogeheten Nieuwe Genomische Technieken (NGT's).

Gentechnologie+blijft+hete+aardappel+in+Brussel
© Archieffoto Marcel Bekken

Het voorstel van de Europese Commissie staat al drie jaar op de Brusselse agenda, maar een besluit is nog steeds niet genomen. Ook niet na een tweedaagse vergadering van experts van de werkgroep van de raad van vorige week. Die ging over een nieuw compromisvoorstel over NGT's, met nieuwe bepalingen over de octrooieerbaarheid. De tekst staat octrooien op NGT1 (lichte categorie) toe, maar streeft ernaar de toepassing te beperken.

'Vooral Polen dringt aan op meer garanties dat de NGT's niet in handen komen van maar een paar multinationals', zegt Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist Internationaal van LTO Nederland. 'Maar de EU kan de regels rondom octrooien niet aanpassen. Dat loopt via een andere route. Dus dat is lastig.'


Uiterste poging

De Belgische landbouwminister David Clarinval deed maandag tijdens de Landbouwraad nog een uiterste, maar tevergeefse poging om zijn Poolse collega over te halen voor het voorstel te stemmen. Als Polen overstag gaat, is er namelijk een meerderheid binnen de Landbouwraad.

Niet alleen Polen ligt dwars. Andere lidstaten willen naast de octrooieerbaarheid ook onderwerpen aan het compromisvoorstel toevoegen. Zoals co-existentie of traceerbaarheid en etikettering in alle stadia van de keten.

LTO vindt dat het toelaten van NGT's vooral veel voordelen heeft. Zo worden boeren en tuinders minder afhankelijk van externe factoren, zoals gewasbeschermingsmiddelen of veranderende weersomstandigheden. 'Het is dan ook jammer dat het nu nog niet is gelukt. In juni volgt een voorlopige laatste kans, als de Landbouwraad voor de laatste keer onder het voorzitterschap van België vergadert', geeft Osinga aan.


Copa-Cogeca: voorkom uitstel

De koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca roept de Europese wetgevers op het voorstel snel aan te nemen. Als dit niet lukt, kan het besluit zomaar een jaar vertraging oplopen.

Hongarije neemt op 1 juli namelijk het stokje over van België en insiders denken dat dit land de besluitvorming over NGT's niet op de agenda gaat zetten. Na Hongarije volgt Polen. Het onderwerp zal dus pas vanaf medio 2025, als Denemarken de scepter zwaait, weer worden besproken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 14°
    25 %
  • Maandag
    25° / 13°
    20 %
  • Dinsdag
    27° / 14°
    10 %
Meer weer