Kabinet voelt niets voor verplichte etikettering voor voedsel met gentechnologie

Producten die tot stand komen met gentechnologie zoals als Crispr-Cas hoeven niet verplicht te worden vermeld op het etiket. Dat meldt demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namens het kabinet.

Kabinet+voelt+niets+voor+verplichte+etikettering+voor+voedsel+met+gentechnologie
© Dirk Hol

Kuipers reageert daarmee op de petitie 'Houd ons voedsel gentechvrij'. De Biowinkelvereniging heeft deze in oktober aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met Bionext, foodcoop Odin, de Bolster, Stichting Demeter, Groenboerenplan, Demeter Internationaal, Stichting Warmonderhof, Ekoplaza, Velt, Stichting Zaadgoed en Greenpeace. Hierin vroegen zij onder meer om verplichte etikettering voor voedsel dat is geproduceerd met deze nieuwe gentechnologie.

De aanleiding voor de petitie is een Europees voorstel om de regelgeving voor de toepassing van nieuwe genomische technieken (NGT's) te versoepelen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee categorieën.


In categorie 1 NGT-planten vallen planten die vergelijkbaar zijn met planten die conventioneel zijn veredeld of zijn verkregen door natuurlijke variatie. Deze categorie wordt uitgezonderd van de bestaande genetisch gemodificeerde organismen (ggo)-regelgeving en krijgt in het voorstel nieuwe voorwaarden.

In categorie 2 NGT-planten vallen de planten waarvan de kans klein is dat deze ook in de natuur of met conventionele veredeling tot stand kunnen komen. Deze categorie blijft vallen onder de huidige ggo-regelgeving.


Voldoende informatie

Het kabinet vindt dat keuzevrijheid moet worden geborgd met transparante en objectieve informatievoorziening richting de consument. Dit hoeft niet per se met een fysiek etiket op het levensmiddel, vindt Kuipers. Hij wijst erop dat er al verschillende maatregelen in het voorstel van de Europese Commissie staan om de consument en professionele gebruiker te informeren over de aard en kenmerken van producten verkregen met NGT's.

Voor producten van planten uit conventionele veredeling is er geen etiketteringsplicht, daarom vindt het kabinet verplichte etikettering van producten van categorie 1 NGT-planten, die vergelijkbaar zijn aan producten van planten uit conventionele veredeling, niet proportioneel. Daarnaast zou het problematisch zijn voor de uitvoerbaar- en handhaafbaarheid. Een openbare database waarin de relevante informatie wordt gepubliceerd vindt het kabinet toereikend, mits deze voldoende transparant en toegankelijk is voor alle gebruikers.


Uitgangsmateriaal

De biologische sector heeft aangegeven een wettelijk verbod te willen op het gebruik van NGT-planten, hun producten en het uitgangsmateriaal in de biologische sector. Het voorstel van de Europese Unie bevat een wettelijk verbod op NGT's in de biologische sector. En er is een verplichting opgenomen voor de etikettering van het uitgangsmateriaal van categorie 1 NGT-planten, zodat het voor (biologische) telers duidelijk is waarmee ze werken. Dit geeft veredelaars en telers de keuze om wel of niet met NGT-planten te werken.

Producten van categorie 2 NGT-planten zullen worden geëtiketteerd als ggo-producten. Categorie 2 NGT-planten en uitgangsmateriaal blijven onder de ggo-regelgeving vallen en zijn uitgesloten van de biologische sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer