Gemengde reacties op toestaan nieuwe veredelingstechnieken

Van 'zorgelijk', tot 'veiligere veredeling'. Het groen licht van het Europees Parlement voor het toelaten van planten verkregen met nieuwe veredelingstechnieken leidt tot verdeelde reacties.

Gemengde+reacties+op+toestaan+nieuwe+veredelingstechnieken
© Europese Unie

Het Europees Parlement stemde woensdag met een meerderheid van 307 tegen 263 leden in met het vrijgeven van voedselgewassen waarvan het DNA met nieuwe technieken is aangepast. Voordat het zover is, moeten de landbouwministers van de EU-lidstaten (de Raad) nog overeenstemming bereiken. Daarna beginnen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie om te komen tot een compromistekst.

Dat kan dus nog wel even duren, maar tegenstanders zien de bui al hangen. 'Het is zorgelijk dat gentechgewassen zonder veiligheidsbeoordeling in ons milieu en op ons bord terechtkomen als deze wet doorgaat', reageert Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). 'De biotechindustrie heeft alles op alles gezet om de regels voor gentech af te schaffen. Het is zorgelijk dat de lobby van multinationals het in Brussel wint van de belangen van milieu, consumenten en boeren.'


Vermelding op etiket

Wel staat het Europees Parlement erop dat op het etiket van gentechvoedsel de aanduiding 'nieuwe genomische technieken' (NGT) moet staan. Een voorstel daartoe is aangenomen. Hazekamp: 'Keuzevrijheid voor consumenten is belangrijk. Uit onderzoek komt duidelijk naar voren dat Nederlanders willen weten of ze gentechvoedsel op hun bord krijgen. Ze willen de keuze hebben om daar wel of niet voor te kiezen. Die keuzevrijheid bereik je alleen door een vermelding op het etiket.'

Een ander geluid komt uit de hoek van de veredelaars. Zoals van directeur Niels Louwaars van Plantum, de branchevereniging voor bedrijven uit de sector veredeling, vermeerdering en opkweek van zaden en jonge planten. 'Alle telers hebben de best mogelijke zaden en planten nodig. NGT is een extra instrument in de gereedschapskist van de plantenveredelaar. Met deze beslissing komt de keuze voor veredelaars en hun klanten dichterbij om wel of niet gebruik te maken van de technieken.'


CEO John-Pieter Schipper van groenteveredelaar Bejo is dat in ieder geval wel van plan. 'Wij veredelen wereldwijd groenterassen voor de professionele markt/teler. Met de toelating van NGT kunnen we dit veilig en nog beter doen. Het is goed om te merken dat er ook in de groenteproductie technologische ontwikkeling mag zijn.'

Het Europees Parlement vindt dat planten en zaden die met nieuwe genetisch technieken zijn veredeld, toegankelijk moeten blijven voor boeren en kleine veredelaars. Daarom staat in de nieuwe wet dat patenteerbaarheid van deze planten en zaden niet mogelijk is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer