'Waterprobleem vraagt om lef en innovatie'

De oplossing voor het waterprobleem als gevolg van het veranderende klimaat lijkt zo eenvoudig. Gewoon het overschot aan neerslag dat valt in de herfst- en wintermaanden vasthouden voor de droge periode in de zomer.

%27Waterprobleem+vraagt+om+lef+en+innovatie%27
© Dirk Hol

Volgens het KNMI was het deze winter opnieuw recordnat. De herfst was zelfs extreem nat. En net als vorig jaar start het huidige voorjaar ook zeer nat. En de zomers? De afgelopen vijf jaar waren vier zomers zeer heet en extreem droog. Het veranderende klimaat zorgt voor langdurige natte perioden afgewisseld met lange hete, droge maanden.

De oplossing lijkt eenvoudig: het overschot aan water opvangen en bufferen om te kunnen aanspreken wanneer dat nodig is. Toch lijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het lukt namelijk nog slechts beperkt om met strategische innovatieve manieren en plannen te komen voor een nieuwe waterstrategie die inspeelt op het veranderende klimaat.

De ervaring leert dat op een andere manier moet worden gedacht. En dat blijkt niet zo eenvoudig. Waterbeheerders pompen nu volop het overtollige water naar de zee. In plaats van zo snel mogelijk afvoeren, moeten we het zien vast te houden. Dit vraagt om een andere manier van denken. Wellicht zelfs een cultuuromslag in de polder, bij waterschappen en bij watermanagers.

Volgens het KNMI was het deze winter opnieuw recordnat

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De beschikbaarheid van goed en voldoende water is een van de uitdagingen van de komende jaren. Vitens waarschuwde laatst niet voor niets dat de toelevering van voldoende (drink)water geen vanzelfsprekendheid meer is.

Het vraagt naast een andere manier van denken, om samenwerking in de polders, een strategisch overheidsplan en innovatieve oplossingen. En wat meer lef kan ook geen kwaad. De urgentie is groter dan vaak gedacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer