'Weersextremen vragen om een andere aanpak'

In een nacht 50 tot 60 millimeter neerslag. Na in 2023 te maken hebben gehad met een van de natste najaarsperioden ooit gemeten, hebben we nu te maken met een zeer nat voorjaar. En dat terwijl van de afgelopen vijf zomers, vier langdurig heet en droog waren.

%27Weersextremen+vragen+om+een+andere+aanpak%27
© Dirk Hol

Weersextremen nemen toe, dat merken we allemaal. Boeren ervaren het in het bijzonder. Het stelt hen voor uitdagingen. Dat was de voornaamste uitkomst uit de peiling die Nieuwe Oogst hield en waar ruim vijfhonderd akkerbouwers aan meewerkten. Zij ervaren jaarlijks de toenemende impact van het veranderende klimaat, dat zich steeds moeilijker laat voorspellen.

Boeren zijn het gewend om in te spelen op het continu veranderende weer. Ze investeren volop in hun bedrijf met het oog op de toekomst. Een toekomst waarin ze meer en meer te maken krijgen met weersextremen. Driekwart van de akkerbouwers neemt maatregelen. Ze investeren in drainage, ander type grondbewerking, irrigatie en beregeningssystemen.

Het is belangrijk dat de sector innoveert, naar werkbare en rendabele alternatieven zoekt en dat deze kennis actief met elkaar wordt gedeeld.

Boeren moeten maximaal ondersteund worden door overheid en waterschap

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan tegelijkertijd ook om bijvoorbeeld materieel uit te wisselen. Maar ook het waterbeheer op orde brengen samen met het waterschap om ook zodoende beter bestand te zijn tegen weersextremen, is cruciaal voor akkerbouwers.

Het is belangrijk dat boeren hoe dan ook maximaal ondersteund worden door overheid, waterschappen en de keten om het hoofd te kunnen bieden aan de impact van klimaatverandering. Dat betekent allereerst de knellende kalenderlandbouw afschaffen en agrarisch ondernemers de mogelijkheid geven op financieel aantrekkelijke wijze geld te bufferen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer