'Belegger concurreert boer vaker uit grondmarkt'

Het landbouwareaal slinkt, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afname is mondjesmaat: nog geen procent in de afgelopen tien jaar. Toch is de druk op grond ongekend groot, vooral door oprukkende woningbouw. Handige investeerders spelen hier op in en concurreren steeds vaker de boer als koper van grond uit de markt. Dat blijkt uit analyse van Nieuwe Oogst.

%27Belegger+concurreert+boer+vaker+uit+grondmarkt%27
© Dirk Hol

Landbouw is de grootste gebruiker van grond, met een aandeel van 66 procent van het totale grondgebruik in Nederland. Boeren hebben steeds meer grond nodig, bijvoorbeeld voor mestplaatsingsruimte en om te voldoen aan het extensiveringsbeleid.

De helft van de landbouwgrond die te koop komt, blijft in boerenhanden. De andere helft wordt voornamelijk opgekocht door kapitaalkrachtige beleggers als investering. Zij verpachten de grond vervolgens aan boeren of speculeren op de grondmarkt.

De grondhonger van beleggers hoeft niet per se nadelig te zijn. Via langjarige pachtconstructies is het voor boeren steeds vaker een oplossing om toch aan meer grond te komen zonder aankoopkosten. Ook omdat de bank extra grondaankoop lang niet altijd wil financieren.

Betaalbare grond moet beschikbaar blijven voor boeren en tuinders

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De druk op de ruimte in Nederland neemt de komende jaren alleen maar toe. Tal van maatschappelijke opgaven vragen om meer grond. Denk aan woningbouw, infrastructurele projecten, duurzame energie, waterberging, drinkwaterwinning en natuurontwikkeling.

Tegelijkertijd vraagt ook de land- en tuinbouw om meer ruimte. Een grote opgave dus in een beperkte ruimte. Een heldere visie en overheidsbeleid op de verdeling van grond zijn nodig.

De grondhonger vraagt om bescherming van landbouwgrond. Het is van strategisch belang dat landbouwgrond beschikbaar blijft tegen prijzen die voor boeren rond te rekenen zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer