Van Hall Larenstein onderzoekt verband staat koe en gezondheid kalf

Wat zijn de gevolgen van bijvoorbeeld de conditiescore in de droogstand op de gezondheid van het kalf? Docent-onderzoekers en studenten van de opleiding Dier- en Veehouderij van Hogeschool Van Hall Larenstein gaan de boer op in een onderzoek naar het verband tussen de staat van de koe en de gezondheid van het kalf.

Van+Hall+Larenstein+onderzoekt+verband+staat+koe+en+gezondheid+kalf
© Job Hiddink

Doel hiervan is om te zien welke koe- en kalfkenmerken praktische handvatten bieden voor het handelen voor veehouders om de zorg voor het jonge dier te optimaliseren. Bij dit onderzoek, dat in september 2023 begon, worden wekelijks zes melkveebedrijven bezocht. Tot nu toe zijn ruim 1.700 koeien en hun kalveren gevolgd. Het onderzoek loopt tot eind 2025.

Van iedere droge koe wordt niet alleen de conditiescore bepaald, maar de onderzoekers verzamelen ook productie-, vruchtbaarheids- en ziektegegevens uit de voorgaande lactatie.


KalfOK-score

Bij de geboorte van het kalf scoort de melkveehouder het verloop van het afkalfproces en de kwaliteit en de hoeveelheid opgenomen biest. De gezondheid van het kalf wordt verder gemonitord met de KalfOK-score. Daarnaast wordt de melkopname gemeten. Ook wordt gekeken naar de gezondheidsscores en het lichaamsgewicht.

Daarnaast wordt op één bedrijf van 180 koeien en hun kalveren bloed afgenomen om de fysiologische staat rond het afkalven in beeld te brengen. Bij dit bedrijf worden de boventallige kalveren ook op het vleeskalverbedrijf gemonitord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer