Nedap komt met monitoring voor hittestress bij melkvee

Nedap Agri in Groenlo komt met een monitoringssysteem voor hittestress op hokniveau. Hierdoor kunnen melkveehouders tijdig maatregelen nemen om de stalomstandigheden te optimaliseren.

Nedap+komt+met+monitoring+voor+hittestress+bij+melkvee
© Twan Wiermans

Het systeem met de naam Nedap CowControl detecteert met behulp van sensoren in iedere stal vier niveaus: geen, milde, ernstige en zeer ernstige hittestress. Daarbij wordt ook de hittestressduur bijgehouden. Het monitoringssysteem komt iedere 15 minuten met een update.

Op basis van de signalering kan de melkveehouder ervoor kiezen om in te grijpen, bijvoorbeeld door ventilatoren of sprinklers in te schakelen. In een praktijkproef blijkt dat dergelijke maatregelen direct leiden tot een verlaging van het hittestressniveau met tenminste één stap. Dit betekent bij zeer ernstige hittestress een verlaging naar minimaal ernstige hittestress.

Het verkleinen of voorkomen van dit probleem is goed voor de diergezondheid en melkproductie, benadrukt Jeroen Waterink van Nedap. 'Ook kalveren van droge koeien die niet zijn blootgesteld aan hittestress hebben structureel een hoger geboortegewicht. Deze dieren ontwikkelen zich na de geboorte beter dan kalveren van droge koeien die wel hittestress hebben ervaren.'


Later meer hierover.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer