Dairy Academy en Vitomega gaan samen biestkwaliteit verbeteren

Vraag en aanbod van biest bij elkaar brengen en kennis delen over biestmanagement en -kwaliteit. Dat is het doel van het partnerschap dat het bedrijf Vitomega is aangegaan met kennisplatform Dairy Academy.

Dairy+Academy+en+Vitomega+gaan+samen+biestkwaliteit+verbeteren
© Johan Wissink

Nadat het kalf de eerste levensdagen de benodigde biest heeft gekregen, blijft er vaak nog wat over. De biest van de eerste, tweede en soms derde melkgift die overblijft is nog zeer geschikt om colostrumpoeder van te maken. Melkveehouders kunnen die overtollige biest verzamelen en invriezen in emmers. Vitomega stelt die emmers beschikbaar en haalt ze op.

Melkveehouders kennen volgens mede-eigenaar Mathieu Woltring van Vitomega de belangrijke werking van kwalitatief goede biest. 'Zonde dus om overtollige biest weg te gooien. Wij drogen deze tot colostrumpoeder dat onder andere wordt gebruikt in diervoederproducten en bijvoorbeeld in sportdranken en voedingssupplementen. Dankzij het partnerschap met Dairy Academy kunnen we melkveehouders van A-ware helpen de kwaliteit van hun biest nog verder te verbeteren.'

Vitomega is de opvolger van de voormalige kennispartner van Royal A-Ware op het onderdeel biest, voor de veehouders die melk aan het het zuivelbedrijf leveren. 'Met het inzamelen van overtollige biest en de kennisdeling over optimalisatie van biestmanagement en kalveropfok dragen we gezamenlijk bij aan het verduurzamen van onze keten', stelt COO Klaas de Jong van Royal A-ware.


Overzicht met data per emmer biest

De opgehaalde biest wordt bij Vitomega gewogen en geanalyseerd. De melkveehouder ontvangt van elke levering een overzicht dat per emmer inzicht geeft in het nettogewicht, de brixwaarde – een indicator voor de kwaliteit van de biest – en de bijbehorende vergoeding.

'We hanteren een eenvoudige manier van werken', zegt mede-eigenaar Matthijs Driessen van Vitomega. Vandaag halen, betekent dat we over veertien dagen betalen. Met de uitslagen van onze kwaliteitscontroles heeft een melkveehouder ook handvatten voor optimalisatie van het biestmanagement op het melkveebedrijf.'


Workshops en evenementen

Dairy Academy organiseert gedurende het jaar workshops en events exclusief voor A-ware-melkveehouders, veelal op het boerenerf. Specialisten van de elf kennispartners delen vakkennis tijdens de workshops.

Vitomega start in het najaar met de workshop Biestmanagement. 'Een optimale biestvoorziening speelt een hoofdrol in de vitaliteit en het immuunsysteem van het kalf. Met het delen van theoretische en praktische kennis over biestmanagement, kunnen aangesloten melkveehouders hun biestprotocollen optimaliseren. Een goede start na de geboorte van een kalf is essentieel om uit te groeien tot een gezonde en sterke koe', aldus manager Anneke Jorritsma-van der Zijl van Dairy Academy.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer