Boeren Krimpenerwaard krijgen meer tijd voor vergunning

Zes boeren in de Krimpenerwaard hebben meer tijd gekregen om de extra activiteiten op hun erf van de juiste vergunningen te voorzien. Vorige maand geleden kregen ze ineens een handhavingsverzoek met een dwangsom in de bus. In overleg met gemeente Krimpenerwaard is nu vastgesteld dat de boeren in ieder geval gedurende het begin van het toeristenseizoen door kunnen gaan met hun activiteiten.

Boeren+Krimpenerwaard+krijgen+meer+tijd+voor+vergunning
© Pim Mul

'In 2012 zijn wij een koffie- en theeschenkerij begonnen als bijverdienste', zegt Cees Verhagen. Hij heeft een bedrijf met 165 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 300 fokschapen in het Zuid-Hollandse Stolwijk. 'Een oud-wethouder of raadslid tipte ons om dat te doen, toen wij de hooiberg aan het opknappen waren. Er zou namelijk een fietsroute komen langs onze boerderij. Na verloop van tijd zijn wij die ruimte ook gaan verhuren voor vergaderingen en kinderfeestjes. Met Koninklijke Horeca Nederland zijn afspraken gemaakt over dergelijke initiatieven.'

Verhagen vermoedt dat de activiteiten van hem en zijn collega's toch bedreigend zijn geweest voor een of meerdere horecaondernemers in de regio. In januari gingen opsporingsambtenaren van de gemeente langs de boerderijen op zoek naar onregelmatigheden. Bij zes boeren vonden ze die ook en er volgden een strenge brieven met een dwangsom. Dat streek de boeren tegen de haren in, vooral omdat de gemeente zelf gebruikmaakte van die ruimtes voor bijeenkomsten.


Toeristenseizoen

Na een gesprek met de gemeente weten de agrarisch ondernemers nu dat ze de tijd hebben tot half september om de juiste vergunningen te krijgen. Dat is voor hen belangrijk omdat het toeristenseizoen is begonnen. 'De gemeente heeft geadviseerd om een adviesbureau in de arm te nemen om de vergunning aan te vragen', zegt Verhagen. 'Je kunt als boer niet alles weten. Als niemand protest aantekent, horecaondernemers bijvoorbeeld, moet het in die tijd te doen zijn.'

Het was even schrikken, maar boos is de ondernemer niet op de gemeente. 'Ik moet zeggen dat de gemeente doorgaans positief is over wat wij doen. Ze wil graag meedenken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer