Waterkwaliteit Schieland niet op orde, maar fosfaat in water neemt af

De waterkwaliteit in het werkgebied van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard is op veel plekken niet goed genoeg. Wel neemt de hoeveelheid fosfaat in het water af, ook in gebieden met grasland en glastuinbouw. Dat blijkt uit de jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage van het waterschap.

Waterkwaliteit+Schieland+niet+op+orde%2C+maar+fosfaat+in+water+neemt+af
© Dirk Hol

In veel oppervlaktewater in het Zuid-Hollandse gebied zitten allerlei niet-natuurlijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen en per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Ook leven er verschillende planten en dieren die er niet thuishoren, zoals Amerikaanse rivierkreeften.

Bijna overal in Schieland en de Krimpenerwaard zit vrij veel fosfaat in het water. De grootste hoeveelheid wordt gemeten in het glastuinbouwgebied in Lansingerland en de Zuidplaspolder. Het waterschap noemt het hoopvol dat op de meeste plekken de hoeveelheid fosfaat afneemt ten opzichte van voorgaande jaren. 'Mogelijk zet deze trend door, doordat in het glastuinbouwgebied emissies verder worden begrensd.'


Waterplanten achteruit

Het aantal waterplanten in met name de Krimpenerwaard is de afgelopen tien jaar sterk afgenomen. Waar tien jaar geleden nog in vrijwel iedere sloot in de Krimpenerwaard onderwaterplanten groeiden, was dat in 2023 nog maar het geval in één op de dertig sloten. De afname, die wordt gelinkt aan de grote hoeveelheid Amerikaanse rivierkreeften, leidt tot achteruitgang van de waterkwaliteit.

Het waterschap maakt zich ook zorgen over PFAS in het water. In zowel Schieland als de Krimpenerwaard overschrijden de meeste van deze stoffen vele malen de risicogrenzen die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn voorgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer