Stresstest moet teler bewust maken van urgentie klimaatverandering

Wageningen University & Research (WUR) werkt aan een stresstest die de risico's van klimaatverandering op basis van klimaatscenario's voor een individueel akkerbouwbedrijf inzichtelijk maakt. Dit inzicht moet de basis vormen voor gesprekken tussen adviseurs en boeren over klimaatadaptatie.

Stresstest+moet+teler+bewust+maken+van+urgentie+klimaatverandering
© Job Hiddink

Om tot een gebruiksvriendelijke tool te komen, wordt dit jaar gefocust op het verbeteren van het huidige rekenmodel die de basis vormt van de stresstest. Doel is om uiteindelijk een digitale applicatie te ontwikkelen die opbrengstrisico's door klimaatverandering aangeeft voor akkerbouwers.

Op basis van bouwplan, grondsoort en klimaatscenario's moet de stresstest telers en erfbetreders makkelijk interpreteerbare resultaten geven over de risico's. Daarnaast wordt bekeken of deze ook suggesties gaat leveren voor adaptiemaatregelen. 'Het zou mooi zijn als de tool handvatten kan geven voor een gesprek tussen een boer en adviseur over klimaatadaptatie', stelt projectleider Emma Knol van WUR.


Vervolg op regionale toets

Knol legt uit dat WUR eerder een stresstest heeft ontwikkeld die een indicatie van klimaatrisico's gaf op regionaal niveau. 'Die is inmiddels verouderd. Daarom is het van belang het model te verbeteren en ook met nieuwe informatie te voeden. Zo willen we het bijvoorbeeld koppelen aan het instrument Waterwijzer Landbouw en gaan we de effecten op ziekten en plagen meewegen', legt de WUR-projectleider uit.


De uitkomsten van de stresstest zullen voor de akkerbouwers zelf hoogstwaarschijnlijk niet verrassend zijn, geeft Knol toe. Ze moeten vooral de urgentie van de gevolgen van klimaatverandering laten zien. 'Op basis daarvan kunnen ondernemers beslissen of ze wel of niet meer maatregelen gaan nemen.'

De eerste expertmeetings heeft Knol dit voorjaar gehad, om ook het effect van ziekten en plagen op de open teelt te kunnen inschatten. 'Eind dit jaar en volgend jaar starten we met het toolontwerp, samen met de partners in het project. Dit zijn onder meer LTO, Brancheorganisatie Akkerbouw, Verbond van Verzekeraars en Aeres Hogeschool. Dan willen we concreet maken welke elementen in de tool moeten komen en hoe deze eruit moet zien.'

Volgens de WUR-projectleider wordt de tool door een externe partij gemaakt. Wanneer een prototype gereed is, sluiten we een keer aan bij een studieclub om feedback op te halen over de stresstest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer