Michel Steinbusch maakt zijn fruit weerbaarder tegen extreem weer

Het veranderende klimaat stelt agrarisch ondernemers voor uitdagingen. Zo ook melkveehouder en fruitteler Michel Steinbusch. Hij richt zich op klimaatadaptief telen: een gewas creëren dat beter bestand is tegen weersextremen.

Michel+Steinbusch+maakt+zijn+fruit+weerbaarder+tegen+extreem+weer
© Twan Wiermans

Maatschap Steinbusch in Sint Geertruid is een familiebedrijf pur sang. Hoewel Michel Steinbusch en zijn broer Jos aan het roer staan, werken veel familieleden mee. 'Mijn vader en mijn oom zijn nog iedere dag bezig op het bedrijf', zegt hij. 'Hierdoor hoeven we door het jaar heen geen vreemd personeel in te zetten. Alleen tijdens de fruitpluk zijn extra mensen nodig.'

Het bedrijf heeft een melkvee- en een fruitteelttak. Deze basis werd gelegd door de opa van Michel Steinbusch. 'Hier is daarna nooit meer aan getornd. Met twee bedrijfstakken creëer je immers risicospreiding.'


Uitdagingen

De locatie van het bedrijf brengt uitdagingen met zich mee voor de bedrijfsontwikkeling. Zo duurde het tien jaar, voordat de ondernemers de vergunningen op zak hadden voor de bouw van een nieuwe stal. 'We zitten hier namelijk tegen een Natura 2000-gebied aan. Uiteindelijk mochten we in 2016 gaan bouwen. Maar door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel konden we niet doorgroeien naar de gewenste 140 koeien', licht de ondernemer toe.

We hebben minder last van zonnebrand en vorstschade dan veel collega-telers

Michel Steinbusch, melkveehouder en fruitteler in Sint Geertruid

Ook voor de fruittak brengt de bedrijfslocatie uitdagingen met zich mee. 'Onze appel- en perenpercelen liggen in een grondwaterbeschermingsgebied. Hierdoor kunnen we minder gewasbeschermingsmiddelen inzetten dan elders', zegt Steinbusch.

Los daarvan ervoer de ondernemer, die verantwoordelijk is voor de fruittak, dat ook het extremere weer almaar meer impact had. Steeds vaker had hij te maken met zonnebrand of vorstschade. 'We kunnen niet beregenen om schade door vorst te beperken. Dit deed mij vier jaar geleden besluiten om een andere weg in te slaan. Om het bedrijf toekomstbestendig te maken, wilde ik mijn fruitgewas weerbaarder maken tegen extreem weer. Klimaatadaptief telen noemen ze dat.'

Samen met een adviseur stelde Steinbusch een strategie op om dit te realiseren. Organische meststoffen toedienen vormt de basis van de aanpak. 'Deze meststoffen, die we preventief inzetten, bevatten veel sporenelementen, suikers en plantaardige aminozuren. Dat stimuleert het bodemleven en de plantengroei', legt de ondernemer uit.


Totaalaanpak

'Meer bodemleven zorgt ervoor dat de mineralen in de bodem beter vrijkomen voor het gewas. Ook wordt hierdoor de organische stof in de bodem geactiveerd. Dat is positief voor de waterberging en waterbeschikbaarheid en voor de capillaire werking in de bodem. Bij droge omstandigheden zijn nu meer mineralen en water beschikbaar. Dit alles draagt bij aan een betere weerbaarheid. Het is een totaalaanpak', benadrukt Steinbusch.

Daarnaast geeft de ondernemer bij iedere bespuiting een biostimulant met fulvinezuren mee. 'Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en getransporteerd in het gewas.'


Kunstmestgift reduceren

Door de inzet van organische bemesting kon Steinbusch zijn kunstmestgift reduceren. 'We zetten alleen nog kunstmest in als bladvoeding. In de bodem gebruiken we alleen organische meststoffen. Daarmee kunnen we de uitspoeling van nitraat richting het grondwater waarschijnlijk beperken. Om inzichtelijk te krijgen of en in welke mate dit het geval is, doen we mee aan het project 'Duurzaam Schoon Grondwater'. Doel van dit project is nitraatuitspoeling terugdringen in grondwaterbeschermingsgebieden.'


Door de inzet van organische bemesting kon Steinbusch zijn kunstmestgift reduceren.
Door de inzet van organische bemesting kon Steinbusch zijn kunstmestgift reduceren. © Twan Wiermans

Om zijn kennis op het gebied van klimaatadaptief telen te vergroten, nam de ondernemer deel aan de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie. In het kader van deze regeling werden blad- en vruchtmonsters genomen op zijn percelen. 'De vruchten en het blad bevatten duidelijk meer sporenelementen en droge stof. Dat zorgt voor een sterkere celwand.'


Vertraagde afrijping

De fruitteler ervaart dagelijks dat de aanpak effect sorteert. 'De ondergrond van de vruchten blijft langer groen. Dat betekent dat er sprake is van een vertraagde afrijping. Ook zijn onze vruchten harder. Dit vermindert de uitval in de bewaring en het uitstalleven is beter. Ook kunnen we later oogsten en zijn we flexibeler.'

Zijn fruit is beter bestand tegen extreem weer. 'We hebben minder last van zonnebrand en vorstschade dan veel collega-telers met een vergelijkbare bedrijfsopzet. Natuurlijk is het lastig te bewijzen of dit inderdaad komt door de klimaatadaptieve teeltstrategie. Maar feit is dat het allemaal net wat soepeler loopt. Ik geloof in deze aanpak en wil niet meer zonder. De producten die ik inzet, zijn niet goedkoop, maar leveren veel op.'


Michel Steinbusch, melkveehouder en fruitteler in Sint Geertruid
Michel Steinbusch, melkveehouder en fruitteler in Sint Geertruid © Twan Wiermans


Bedrijfsgegevens

Naam: Michel Steinbusch Plaats: Sint Geertruid (LB) Bedrijf: melkvee- en fruitteeltbedrijf Grootte: 20,5 hectare fruit. De familie Steinbusch heeft honderd koeien en teelt op 14 hectare appels (Elstar, Delcorf, Jonagold, Morgana, Joly Red en Junami) en op 6,5 hectare peren (Conference en Doyenné du Comice). De afzet loopt via Fruitmasters. Rebecca, de vrouw van Michel, verzorgt regelmatig rondleidingen voor basisschoolkinderen over het bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer