'Op een boerderij horen twee generaties te zijn'

Het akkerbouwbedrijf van de familie Kleinjan is met ruim 50 hectare misschien niet zo groot, maar ziet er wel punctueel uit. Twee geschakelde loodsen herbergen de aardappel- en uienkoeling en veel ruimte voor trekker- en machineopslag.

%27Op+een+boerderij+horen+twee+generaties+te+zijn%27
© Dick van Doorn
Akkerbouwer Dirk Kleinjan in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland is begin zestig en heeft geen opvolger in de familiekring. Hij omschrijft zijn bedrijf als eenmanszaak. 'Ik heb alleen wat zzp'ers achter de hand en mijn vrouw Margo doet de administratie en boekhouding. Voor zover mogelijk helpt ze op piekmomenten mee.'

Omdat het bedrijf moest wijken voor woningbouw werd in juni 2018 de overstap gemaakt van Ridderkerk naar Mijnsheerenland. De laatste twintig jaar had de familie al geïnvesteerd in landbouwgrond in de Hoeksche Waard en nu staat op het erf een nieuw woonhuis en een nieuw bedrijfspand.

De aardappelbewaring biedt ruimte aan zevenhonderd kuubskisten. De uienbewaring herbergt los gestort 400 ton. Het bedrijfsgebouw bestaat uit twee geschakelde loodsen met een gezamenlijk oppervlak van 3.600 vierkante meter.


Rotatie van 1 op 5

De aardappelen kunnen mechanisch geventileerd, gekoeld en aangestuurd worden met de apparatuur van Mooij Agro en Glerum. Kleinjan: 'Momenteel zitten er in de kuubskisten fritesaardappelen voor Nedato.' De aardappelen worden in een rotatie van 1 op 5 geteeld.

Op zich is Markies een prima aardappel hoor, maar zo’n laat ras neem ik liever niet meer

Dirk Kleinjan, akkerbouwer in Mijnsheerenland

Vorig voorjaar koos Kleinjan voor de teelt van Markies, maar dat is eens en nooit weer. 'We hebben ze afgelopen december, kort voor Kerstmis, met man en macht en met veel moeite uit de grond weten te krijgen. Ze liggen in de opslag en zien er prima uit, maar er zit wel veel tarra aan. Op zich is Markies een prima aardappel hoor, maar door het late oogsttijdstip zal ik het niet zo gauw meer kiezen.'

In principe bepaalt hij samen met afnemer Nedato welke rassen hij teelt en op hoeveel areaal. 'Dit jaar wordt het Agria en Regina. Aan twee rassen hebben wij genoeg. Ik vond het pootgoed overigens duur dit jaar.' Met deze rassen wil de Zuid-Hollandse akkerbouwer zijn aardappelen uiterlijk half oktober binnen hebben.


Mooie uienprijs

Kleinjan teelt liever zaaiuien dan plantuien, omdat die beter bewaarbaar zijn en hij dan zelf beter het verkoopmoment kan bepalen. 'De aardappelen heb ik wel op contract en in de pool bij Nedato, maar de uien niet. Die kon ik drie maanden geleden gelukkig leveren voor een mooie prijs.' Verder teelt de akkerbouwer 5,5 hectare suikerbieten en de rest van de hectares is zomer- en wintertarwe.

Vanwege zijn leeftijd en het ontbreken van een opvolger heeft investeren in landbouwgrond voor Kleinjan geen prioriteit meer. 'Vandaar dat ik het zoek in samenwerking. In ons geval werken wij samen met een jongere akkerbouwer uit de regio. Op een boerderij moeten eigenlijk altijd twee generaties aanwezig zijn.'


De laat geoogste aardappelen liggen in de bewaring.
De laat geoogste aardappelen liggen in de bewaring. © Dick van Doorn

In het kader van de samenwerking is Kleinjan ook al bezig om zijn trekker- en machinepark aan te passen. Zo heeft hij vorig jaar een tweedehands dorsmachine gekocht. 'Door de samenwerking zijn machines rendabeler in te zetten. Dit omdat de te bewerken oppervlakten toenemen, en samen kun je drie keer zo veel werk verzetten als alleen.'

Kleinjan laat het liefst zo min mogelijk door loonwerkers doen. Hij koopt regelmatig tweedehands machines die betaalbaar zijn en nog prima werken. Zo kocht hij een paar jaar terug een Amazone AD 3000 Super-zaaimachine met een Maschio HM Eroe 3000-rotorkopeg ervoor. De combinatie staat in de loods met een Massey Ferguson 7716 S ervoor. In de fronthef hangt een rotorkopeg.

'Ik wil steeds meer toe naar alles zelf doen, dus niet alleen zaaien en oogsten, maar ook ploegen, spuiten en beregenen', legt Kleinjan uit. 'Vandaar ook dat ik een driescharige ploeg heb en een Delvano-spuitmachine met driftarme spuitdoppen. En inderdaad, ik ben een fan van Massey Ferguson zoals je hier ziet.'


Niet meer hollen en stilstaan

Kleinjan wil, zo lang hij gezond blijft en het naar zijn zin heeft, gewoon akkerbouwer blijven. 'Maar soms loop ik de hele dag naar het weer en de wind te kijken om te zien wanneer ik het gewas het beste kan bespuiten. Als ik dan 's avonds om acht uur eindelijk aan de gang kan, dan zit ik daar niet meer zo op te wachten. Ik wil toch toe naar meer regelmaat en niet meer hoeven hollen of stilstaan. Vandaar ook de samenwerking met een jongere akkerbouwer.'

Mocht de familie Kleinjan op termijn met het bedrijf willen stoppen, dan worden de akkerbouwgronden verkocht, maar blijven zij wel op het erf wonen. Kleinjan: 'Ik mopper wel veel, maar ik kan het werk toch niet missen. Een dag niet op het land geweest, is een dag niet geleefd.'


Dirk Kleinjan in een perceel wintertarwe
Dirk Kleinjan in een perceel wintertarwe © Dick van Doorn


Bedrijfsgegevens

Dirk en Margo Kleinjan hebben in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland een akkerbouwbedrijf van ruim 50 hectare. Op het bedrijf worden frites- en tafelaardappelen, zaaiuien, suikerbieten en zomer- en wintertarwe verbouwd. Vanwege een gebrek aan opvolging binnen de familie kiezen de ondernemers ervoor om samen te werken met een jongere akkerbouwer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer