Groningse aardappelteler brengt eerste Frieslanders in de grond

Bij akkerbouwer Henk Grol in het Groningse Tripscompagnie werden maandag de eerste vroege aardappelen gepoot. Zijn zoons legden na het frezen van de ruggen acryldoek over het perceel om de teelt te vervroegen.

Groningse+aardappelteler+brengt+eerste+Frieslanders+in+de+grond
© Koos van der Spek

'De omstandigheden zijn best goed', vindt Grol. 'Dit perceel ligt wat hoger, vandaar dat we hier al goed terecht konden. We hebben ook wel stukken waar je nu nog van af moet blijven. Daar moet het water eerst goed wegzakken.'

Op het perceel van 1 hectare werd eerst de groenbemester tagetes geklepeld, voordat de mest erop ging. Daarna hing de Groningse akkerbouwer een Lemken Smaragd-vleugelschaarcultivator achter zijn trekker om de grond los te maken voor het poten. Bij het poten werden de pootaardappelen van het ras Frieslander voorzichtig uit de kisten in de bunker gestort om de kiemen niet te beschadigen.


Twee zoons van Henk Grol trokken maandag na het ruggen frezen acryldoek over de aardappelen.
Twee zoons van Henk Grol trokken maandag na het ruggen frezen acryldoek over de aardappelen. © Koos van der Spek

Volgens Grol is hij er nog mooi op tijd bij met het poten op de zandgrond. 'In andere jaren gaan vaak ook begin maart de eerste aardappelen de grond in. Na het ruggen frezen hebben we acryldoek over de aardappelen getrokken om de teelt te vervroegen. Het doek blijft er een week of zes op liggen. Tussendoor gaat het er even af om een onkruidbespuiting uit te voeren', legt hij uit.


Goede structuur

Nu is het hopen op mooi zonnig en niet te koud weer, zodat de groei snel kan beginnen en Grol binnenkort ook op nattere percelen aan het werk kan. 'Gelukkig ligt de structuur op onze percelen er goed bij. We hadden de oogst van 2023 er mooi op tijd uit, voordat het echt heel nat werd.'

Maar er staat nu gewoon nog te veel water op het land, zeker op de kleipercelen, geeft de akkerbouwer aan. 'Als er een schrale oostenwind komt, kan het snel opdrogen.' De eerste Frieslanders verwacht hij medio juni te kunnen rooien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer