Beregeningsverbod voor Achterhoek en Liemers ingetrokken

Waterschap Rijn en IJssel heeft het beregeningsverbod voor de Achterhoek en Liemers woensdag opgeheven. Door de regen van de afgelopen weken zijn de oppervlakte- en grondwaterstanden weer voldoende hersteld en is de situatie stabiel.

Beregeningsverbod+voor+Achterhoek+en+Liemers+ingetrokken
© Marcel Berendsen

Vanwege de extreme droogte eerder dit jaar was er steeds minder water in de rivieren en beken in het gebied. Er dreigde blijvende schade aan de natuur en de waterkwaliteit werd slechter. Daarom had het waterschap een verbod ingesteld op 23 juni. Het is de vijfde keer in zes jaar tijd dat het extreem droog is in deze regio en dat het waterschap zo'n verbod moest instellen.

'Dit jaar laat zien hoe heftig en snel de weersextremen elkaar kunnen opvolgen. In mei en juni was het extreem droog en in juli en augustus extreem nat voor de tijd van het jaar. We moeten dus blijven werken aan oplossingen en aanpassingen die het veranderende klimaat vraagt. We hebben er allemaal mee te maken en we kunnen er allemaal iets aan doen. Of je nu tegels uit je tuin haalt, een stuw in je sloot plaatst, je landbouw- of natuurgrond aanpast of zuinig bent in je watergebruik: het helpt echt. Dat is de les van de afgelopen jaren', stelt dijkgraaf Hein Pieper.


Regio kwetsbaar

Hoewel het watersysteem op dit moment weer voldoende is hersteld, blijft het waterschap alert. De regio is immers extra kwetsbaar voor droogte vanwege de ligging op de hoge zandgronden. Ook zijn er weinig mogelijkheden om extra water in te laten vanuit de grote rivieren. De afgelopen jaren heeft het waterschap samen met inwoners, overheden, agrariërs, natuur- en andere organisaties zoveel mogelijk (regen)water opgevangen om de grondwatervoorraad aan te vullen.

Maatregelen waren onder meer de stuwen in rivieren en beken op de hoogste stand te zetten, speciale stuwen te plaatsen in sloten, landgoederen en natuurgebieden anders in te richten. Ook zijn inwoners en grondeigenaren bewuster gemaakt van het belang van water opvangen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer