Handhaving op beregeningsverbod pootgoed uitgebreid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan nu ook handhavend optreden tegen niet-pootgoedtelers, als zij ondanks een verbod toch een buurperceel met pootgoed beregenen met oppervlaktewater.

Handhaving+op+beregeningsverbod+pootgoed+uitgebreid
© Twan Wiermans

Tot dusver kon de NVWA alleen handhaven bij overtreding van het beregeningsverbod door pootgoedtelers zelf. 'Er was sprake van een hiaat in de wet', verklaart voorzitter Peter Berghuis van de LTO-werkgroep Pootaardappelen. 'Nu de handhaving is uitgebreid, staan pootgoedtelers sterker bij eventuele conflicten over het onrechtmatig beregenen van hun percelen. Dit is goed nieuws voor onze sector.'

Voor de uitbreiding van de handhavingsmogelijkheid van de NVWA is artikel 9 van de Regeling plantgezondheid gewijzigd. In het recente verleden is het een aantal keren voorgekomen dat pootgoedpartijen mee zijn beregend door onzorgvuldig afgestelde beregeningsinstallaties op aangelegen percelen. Dit brengt risico op de verspreiding van bruinrotbesmettingen met zich mee.


Bewijsmateriaal verzamelen

'Pootgoedtelers die dit signaleren, kunnen nu eventueel de NVWA vragen om handhavend op te treden. Ook is het mogelijk dat ze bewijsmateriaal verzamelen en dat gebruiken als daadwerkelijk blijkt dat er schade is. Dat kan in het geval van een bruinrotbesmetting bestaan uit het verlies van de pootgoedstatus', legt Berghuis uit.

Overigens benadrukt de LTO-bestuurder dat in de praktijk het beregeningsverbod goed wordt nageleefd. Vooral pootgoedtelers zijn zich volgens hem goed bewust van de risico's op bruinrotbesmetting. 'Als er dan toch beregeningswater terechtkomt op pootgoed vanaf buurpercelen, dan wordt dat meestal onderling opgelost. Maar toch is het goed om de mogelijkheid van handhaving door de NVWA achter de hand te hebben bij schadeafhandeling en om conflicten te voorkomen.'

Het landelijk verbod op het gebruik van oppervlaktewater in pootgoed is bedoeld om bruinrotbesmetting te voorkomen. Voor consumptie- en zetmeelaardappelen geldt alleen een verbod in verbodsgebieden. Vanwege vondsten van bruinrot in 2023 en 2024 zijn vier verbodsgebieden uitgebreid, is één gebied ingeperkt en zijn in Twente en Friesland twee nieuwe gebieden vastgesteld. Op de website van NVWA staan actuele kaarten met alle verbodsgebieden in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer