Drenthe wijst bezwaren rond gebruik gewasbescherming bollen af

Provincie Drenthe wijst bezwaren van het burgerinitiatief Meten = Weten en bewoners van de buurtschap Boterveen af tegen het afwijzen van eerdere handhavingsverzoeken op de teelt van lelies op die locatie en het gebruik van veertien gewasbeschermingsmiddelen.

Drenthe+wijst+bezwaren+rond+gebruik+gewasbescherming+bollen+af
© Marcel Berendsen

Volgens de provincie is het handhavingsverzoek op het gebruik van de stoffen in gewasbeschermingsmiddelen niet-ontvankelijk en is het bezwaar van de omwonenden van Boterveen bij Dwingeloo tegen het afwijzen van hun handhavingsverzoek volgens Gedeputeerde Staten ongegrond. Met deze laatste uitspraak gaan Gedeputeerde Staten overigens in tegen een advies van de Commissie rechtsbescherming van de provincie.

Gedeputeerde Staten van Drenthe stellen dat de partijen niet bij de provincie moeten zijn als zij om een algemeen verbod vragen van het gebruik van veertien gewasbeschermingsmiddelen. Zij verwijzen de partijen door naar het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Volgens de provincie opereert de teler gewoon binnen de regels.


Agrarische bestemming

Dat het bezwaar van de omwonenden ondanks een advies toch is afgewezen, komt volgens provincie Drenthe omdat het perceel waarop de bollen staan een agrarische bestemming heeft. Zolang de teler de algemeen geldende regels volgt en er geen rechterlijke uitspraken liggen die anders bepalen, is daar geen handhaving op mogelijk, redeneert de provincie. Een onderzoek naar de specifieke bedrijfsomstandigheden zoals de Commissie rechtsbescherming had geadviseerd is praktisch onwerkbaar, stelt provincie Drenthe.

De handhavingsverzoeken van Meten = Weten en de omwonenden lopen naast een civiele procedure die zij hadden aangespannen tegen de Maatschap Joling, gebruiker van de percelen. Het gaat hen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de buurt van bebouwing.


De kortgedingrechter stelde deze partijen eind mei in het gelijk, waarop de teelt en ook proeven met milieuvriendelijke alternatieven op die locatie tijdelijk stil kwamen te liggen. Omdat die uitspraak later in beroep deels is teruggedraaid, kon het teeltseizoen alsnog worden afgerond. De proeven waren al wel verstoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer