Proef met ruilen natuurgrond in stroomgebied Drentsche Aa

Provincie Drenthe start in het Drentsche Aa-gebied met een proef om (natuur)grond te verkopen, te ruilen en/of te verwerven.

Proef+met+ruilen+natuurgrond+in+stroomgebied+Drentsche+Aa
© Marcel Berendsen

Het project Groenruil Drentsche Aa is opgezet om (natuur)gronden van provincie Drenthe, terreinbeherende organisaties en particulieren op een openbare, transparante en marktconforme manier te verkopen of te ruilen.

De provincie start de pilot om grond die de provincie over de afgelopen jaren heeft heringericht als natuurgebied, te verkopen. Het gaat om natuurgronden in het Drentsche Aa-gebied die onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat betekent dat deze gronden zijn ingericht als natuur of als natuur dienen te worden ingericht, om zo een aaneengesloten netwerk van natuur te vormen in Drenthe.

De grond houdt na de koop of ruiling een natuurbestemming, met de verplichting het als natuur te beheren. De percelen liggen verspreid in het gebied en variëren van natuurlijke graslanden en bospercelen tot landschapselementen.


Eindbeheerder

Provincie Drenthe heeft de afgelopen jaren meerdere gronden aangekocht binnen het NNN en deze ingericht als natuur. Maar de provincie ziet zichzelf niet als eindbeheerder van deze gronden. Daarom hoopt de provincie door middel van de Groenruil deze natuurgronden te verkopen of te ruilen met andere grondeigenaren.

De Groenruil vindt plaats in opdracht van provincie Drenthe en wordt uitgevoerd door Prolander en het Kadaster. Na afronding van de proef bekijkt de provincie of de Groenruil ook kan worden ingezet in andere gebieden in Drenthe.

Bedrijven, stichtingen, terreinbeherende organisaties en particulieren kunnen zich aanmelden voor deelname aan de ruil. Belangstellenden kunnen natuurgronden kopen of ruilen door onder voorwaarden zelf grond binnen het Natuurnetwerk Nederland aan te bieden.


Twee rondes

De Groenruil volgt een proces van twee rondes. In de eerste fase worden percelen van provincie Drenthe aangeboden aan aanliggende eigenaren. Het zijn kavels die bijna of volledig zijn omsloten en/of ontsloten via de aanliggende eigenaren. Daarom is het de bedoeling ze aan deze eigenaren te verkopen. Daarbij kunnen anderen wel nog hun bezwaar aangeven.

Vervolgens beoordeelt een onafhankelijke adviescommissie wie de meest gegadigde is. In deze ronde is alleen sprake van verkoop, niet van ruilen.

In de volgende fase, van juli tot en met september, worden de overige ruilgronden gepubliceerd en kunnen geïnteresseerden zich melden bij Prolander. Deze periode duurt maximaal zeven weken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer