Afrikaanse varkenspest bedreigt de markt van parmaham

Vanwege de toename van het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het noorden van Italië en met name de provincie Parma sluiten steeds meer landen de grenzen voor varkensvlees uit Italië. De export van parmaham wordt bedreigd.

Afrikaanse+varkenspest+bedreigt+de+markt+van+parmaham
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest blijft zich uitbreiden in Italië. Er zijn dit jaar al 703 met AVP besmette wilde zwijen gevonden. En in het noorden van Italië blijft het besmette gebied zich nog steeds uitbreiden.

Onlangs is een karkas van een wild zwijn in de gemeente Varano de'Melegari positief getest op het virus. De vindplaats maakt deel uit van het productiegebied van parmaham. In de provincie Parma zijn nu 65 besmette wilde zwijnen gevonden. Drie weken gelden waren dat er nog 52.

Dat leidt tot grote bezorgdheid onder varkenshouders en producenten van de hammen. Door het instellen van een beperkingsgebied en de kans op verdere verspreiding van het virus komt de varkensvleesexport in gevaar.

Onder meer China, Japan, Taiwan en Mexico sloten hun grenzen in 2022 al voor Italiaanse varkensvleesproducten, na de eerste uitbraken van Afrikaanse varkenspest buiten de regio Sardinië. Canada is onlangs aan dat rijtje toegevoegd.

Het Parma Ham Consortium geeft wel aan dat er binnen de Europese Unie geen beperkingen zijn aan de commercialisering van varkensvlees en -producten. Daarnaast dragen de hoge gezondheidsgaranties van de lange rijping van parmaham bij aan het open kunnen houden van belangrijke exportmarkten, zoals de Verenigde Staten en Australië.


Economische impact

De Italiaanse varkenssector kampt met flinke economische verliezen als gevolg van marktsluitingen in derde landen door Afrikaanse varkenspest. In de afgelopen twee jaar zou de schade voor de Italiaanse varkensvleesindustrie opgelopen zijn naar zo'n 464 miljoen euro.

Vanwege de impact denkt de Italiaanse regering erover om te komen met een buitengewoon plan voor de vangst van wilde zwijnen en de uitroeiing van de ziekte. Het leger zou zelfs ingezet kunnen worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer