Afrikaanse varkenspest breidt zich uit in Balkan

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest op de Balkan neemt snel toe. Er zijn alweer honderden besmette varkensbedrijven gemeld in Bosnië en Herzegovina en Kroatië, waar de ziekte pas afgelopen zomer voor het eerst opdook. Ook in Servië blijft het aantal besmettingen oplopen.

Afrikaanse+varkenspest+breidt+zich+uit+in+Balkan
© Varkens Archief

In Bosnië en Herzegovina zijn in totaal 900 uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld. Volgens het registratiesysteem van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid gaat het in totaal om bijna 38.000 varkens.

Kroatië heeft al 481 uitbraken met bijna 10.000 varkens gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. Bij het Europese Animal Disease Information System (Adis) staat de teller al op 863 uitbraken. In Servië betreft het 851 uitbraken. In deze drie Balkanlanden gaat het vooral om uitbraken om backyardbedrijven (achtertuinvarkens) en kleine bedrijven tot 150 varkens. Een enkele keer zit er een groter bedrijf tussen.


Noord-Italië

In Noord-Italië is een negende varkensbedrijf besmet verklaard met Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf ligt in de provincie Pavia. Het bedrijf ligt weliswaar op flinke afstand van de andere door Afrikaanse varkenspest getroffen bedrijven, maar wel in de besmette zone. Op het besmette bedrijf waren ongeveer 3.000 varkens aanwezig. Dit jaar zijn er verder 790 besmette wilde zwijnen in Noord-Italië gevonden.


In Polen zijn nu 25 varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. De laatste drie bedrijven betreffen contactbedrijven van uitbraak 22. De besmetting werd ontdekt bij het preventief ruimen van deze bedrijven. Polen telt het hoogste aantal besmette wilde zwijnen in Europa. Bij Adis zijn nu 2.263 uitbraken bekend.


Zweden

In Zweden zijn tot nu toe 41 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen gemeld. Ze zijn allemaal op betrekkelijk korte afstand van elkaar ontdekt. Zweden gaat een vast hekwerk rondom het besmette gebied plaatsen om uitbreiding van het aantal besmettingen te voorkomen en het land na het zoeken en doden van alle wilde zwijnen in het gebied weer vrij van Afrikaanse varkenspest kan worden.

Een bron van de besmetting is niet gevonden. Menselijk handelen blijft de meest waarschijnlijke oorzaak van de insleep van Afrikaanse varkenspest naar Zweden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer