'Iedereen moet aan de 'fake burgers', dan is vee overbodig'

'I Love Alberta Beef!' Dit is een slogan die men hier bij ons veel zal tegenkomen in stickervorm op de achterkant van een auto. Alberta is van oudsher altijd al de top van de rundvleesproducerende provincies van Canada geweest, en met trots.

%27Iedereen+moet+aan+de+%27fake+burgers%27%2C+dan+is+vee+overbodig%27
© Chris Yauck

Sterker nog, de Canadese regering zal er alles aan doen om deze belangrijke pijler in onze agrarische sector te allen tijde in stand te houden. Ook in commercials van restaurants of ketens van bijvoorbeeld McDonald's zal altijd met trots worden vermeld dat het vlees van Canadese afkomst is. Dit staat in schril contrast met wat ik vanuit Nederland lees.

Supermarktketen Jumbo heeft onlangs besloten geen vlees meer in de aanbieding te gooien en miljoenen euro's aan subsidie worden inmiddels uitgegeven om de zogenaamde vleesvervangers zover te krijgen dat ze op vlees beginnen te lijken. Of dat ze er enigszins naar beginnen te smaken.

Natuurlijk, ik snap het allemaal. Iedereen moet aan de 'fake burgers', dan is vee overbodig. Nederland is immers vol, te vol met koeien zeker. Het past allemaal prima in het plaatje om zo de veestapel het land uit te werken. Vijftig koeien in een veld vervuilen immers meer dan wanneer er straks vijfduizend mensen op zijn gevestigd. Laat me niet lachen.

Zijn vijftig koeien in een veld vervuilender dan wanneer er straks vijfduizend mensen op wonen?

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall (Canada)

Ik ben zo gezegend dat ik hier in Alberta woon. Zeker als echte carnivoor. In navolging van de Noord-Amerikaanse traditie zal deze zomer bij ons in Canada dan ook weer menig hamburger en steak op de barbecue worden bereid. Niet omdat vlees goedkoop is, maar het is gewoon lekker! De bratwurst in Duitsland zie ik ook niet verdwijnen. Gezond of ongezond, het zal me een worst wezen.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen een vegetarische levensvisie. Sterker nog, ik heb er zelfs begrip voor en daarom respecteer ik het ook. Andersom wens ik ook te worden gerespecteerd. De hype dat alles wat plantaardig is gezonder zou moeten zijn dan dierlijke substanties gaat er bij mij niet in. Als er een balans is, natuurlijk. Zolang ik weet zijn mensen omnivoren.

Wie graag herbivoor wil zijn, moet dat lekker gaan doen. Als dit de stimulans moet zijn om de CO2-uitstoot te beperken, moet je uit principe ook het lef hebben om kaas, yoghurt en ijs te bannen. Geen softijsje meer in de zomer en ook Frau Antje mag in de ijskast. Dat zou een aderlating zijn voor Nederland. Maar dit alles natuurlijk voor een prima doel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer