'New Holland heeft weer het grootste speelgoed'

De nieuwe New Holland CR-combine heeft op de Agritechnica in het Duitse Hannover de Innovation Award gewonnen. Dit nieuwe vlaggenschip is afgelopen jaar getest in Canada en schijnt de John Deere X9 alweer van de troon te hebben afgestoten. New Holland claimt nu dat de CR de grootste combine op de markt is.

%27New+Holland+heeft+weer+het+grootste+speelgoed%27
© Chris Yauck

Natuurlijk, hier konden we op wachten. Eerlijk gezegd schiet ik in de lach als ik dit soort dingen lees. Alsof er drie kleine jongetjes aan het spelen zijn, maar Jantje uiteindelijk toch weer met het grootste speelgoed aan kwam zetten. Een speeltje van weliswaar rond de 1 miljoen dollar, maar wat doet dat ertoe?

De graanprijzen van afgelopen jaar leidden ertoe dat machines en trekkers erg in trek waren. De Amerikaanse machinefabrikant Agco claimt zelfs boven verwachting verkopen te hebben gedaan in Noord-Amerika met vooral zijn Fendt-trekkers. Allemaal positief nieuws. Het lijkt niet op te kunnen, als je dit leest. Dat het merendeel van onze producten met 25 procent in prijs is gekelderd, is bijzaak.

We blijven het dubbele of drievoudige voor onze brandstoffen, energie et cetera betalen, simpelweg om onze communistisch ingestelde overheid te steunen. Dezelfde overheid die ook onze winsten bepaalt en onze markten beheert.

Eerlijk gezegd schiet ik in de lach als ik dit soort dingen lees

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall, Canada

De nieuwe New Holland CR zal er bij mij voorlopig niet komen, vrees ik. Misschien past deze machine beter in het bedrijf van mijn collega die 20.000 of 30.000 hectare bewerkt. Misschien zelfs geleased van Bill Gates, de grootste landbouwgrondbezitter in Noord-Amerika.

Ergens zal er toch een markt voor deze machines moeten zijn, zou je denken. Bij de aanschaf van vijf of zes stuks kun je mogelijk een paar ton korting krijgen. 'Bigger' is immers 'better' toch? Tenminste, zo zijn we toch over het algemeen opgevoed. Of deze ontwikkeling nou echt een vooruitgang is, daar heb ik persoonlijk mijn twijfels over.

Hoewel je met de huidige winstmarges misschien die kant wel op zou moeten, als je dit per se als doelstelling hebt. Ieder zijn eigen kopje thee, zeg maar.

De dames en heren van New Holland wil ik in ieder geval feliciteren met de behaalde prijs. Bij John Deere en Claas zullen de designers wel weer met koppijn rondlopen. Lachend wacht ik dan maar af hoe lang het duurt voordat een ander deze troon gaat bezetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer