'Canada is geen handelsnatie'

Het Canadese graan is te duur, althans zo willen plaatselijke inkopers ons doen geloven. Sinds de oorlog vorig jaar tussen Oekraïne en Rusland schoten de graanprijzen 'sky rocket high' omhoog. Met de oorlog vandaag de dag nog steeds gaande zou je verwachten dat de markt niet veel verandert, maar niks is minder waar. De prijzen zakken.

%27Canada+is+geen+handelsnatie%27
© Chris Yauck

Hoe komt dat, vraag je je dan af. Australië, normaal gesproken onze grootste concurrent op de graanmarkt, leed immers flink onder droogte. Een flinke reductie in voorraad op de wereldmarkt zou je dan denken.

Nee, wordt ons verteld, door de droogte in Australië zou het eiwitgehalte omhoog gaan en er meer kwaliteitsgraan op de markt komen. Met andere woorden: normaal gesproken komt er voornamelijk voertarwe uit Australië vandaan.

Maar ook de Verenigde Staten, traditioneel onze grootste afnemer, schijnt het Canadese graan inmiddels te duur te vinden en het uit Polen weg te halen. Polen is plotseling een grote graanproducent geworden. Nee, nee, graan uit Oekraïne via Polen, wordt er weer gezegd. Of Russisch graan, want Poetin zou voorraden op de markt dumpen.

Met deze prijzen blijven de silo's op mijn bedrijf voorlopig dicht

Hans Wesseling, akkerbouwer in Vauxhall

Het handelsverbod met Rusland schijnt hiermee zomaar opgeheven te zijn. En Afrika, waar normaliter een groot deel van het graan uit Rusland en Oekraïne naartoe wordt geëxporteerd, moet zich dus maar even redden. Ofwel 'America first'. Wie hoorden we dat ook altijd weer zeggen?

De bak met smoezen van de handelaren moet een keer leeg raken, zou je verwachten. In de laatste berichtgeving wordt ons nog even duidelijk verteld dat wij als Canada een 'price taker' zijn en geen 'price setter'. Dus verkoop jij jouw graan nu maar gauw. Als derde producent wereldwijd na China en Australië zou je wat anders verwachten. Mismanagement of gebrek aan handelskwaliteiten?

Dat Canada een behouden of neutrale positie inneemt, is wel bekend. We zijn als het ware het kleine broertje van de VS. Goed is goed genoeg in dit land. Canada is geen handelsnatie zoals we dat in Nederland gewend zijn, maar meer een volger van onze grote Amerikaanse broer. Jammer is dat.

Er wordt schijnbaar verwacht dat we voor de helft van de Chicago-beursnoteringsprijs mogen produceren, wellicht om de goede vrede te bewaren of om de heren in het gladde pak nog rijker te maken. Dat laatste lijkt mij meer aannemelijk. Maar met deze prijzen blijven de silo's op mijn bedrijf voorlopig dicht. Dat zal waarschijnlijk niemand verbazen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer