NVWA pakt illegaal gebruik Vydate harder aan

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert de komende tijd gericht inspecties uit op het gebruik en voorhanden hebben van het inmiddels verboden middel Vydate.

NVWA+pakt+illegaal+gebruik+Vydate+harder+aan
© Job Hiddink

Vydate 10G werd vooral door uientelers op zandgronden gebruikt tegen vrijlevende aaltjes en is sinds vorig jaar in de hele Europese Unie verboden. Het middel bevat de werkzame stof oxamyl. Bij de NVWA zijn signalen binnengekomen dat sommige telers zich niet aan het verbod houden.

Door een analyse van Vydate-verkoopgegevens heeft de NVWA het vermoeden dat er telers zijn die het verboden middel nog op voorraad hebben, mogelijk bestemd voor het komende groeiseizoen. Bij enkele onlangs uitgevoerde inspecties zijn voorraden tot wel 2.500 kilo Vydate aangetroffen. Hierop heeft de autoriteit besloten de handhaving op dit illegale middel op te schroeven.


Sancties

De NVWA controleert of bedrijven uitsluitend toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Op het gebruik of voorhanden hebben van niet-toegelaten middelen staan bestuursrechtelijke of strafrechtelijke sancties. Daarnaast kan dit gevolgen hebben voor de uitbetaling van de inkomstenssteun binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden heeft in Nederland de toelating van Vydate 10G op 31 juli 2023 ingetrokken. De respijttermijn stond tot 31 oktober 2023 om bestaande voorraden op te maken en indien nodig af te voeren tijdens de rest van het gebruiksseizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer