Veehouders in problemen door mestcrisis

De mestafzet begint op veel bedrijven parten te spelen. Door het afschalen van derogatie moet er steeds meer mest worden afgevoerd, en dat loopt flink in de kosten.

Dat merkt ook melkveehouder Freek Vermeulen uit het Brabantse Sint Hubert. 'Met de huidige melkprijs gaat het net, maar er hoeft maar iets te gebeuren of je gaat de rode cijfers in.' In 2022 voerde hij zo'n 250 kuub mest af. Vorig jaar was dat al 400 kuub, dit jaar verwacht hij 800 kuub af te zetten. Voor de jaren daarna komt de verwachting uit op meer dan 1.000 kuub. 'Dat komt jaarlijks neer op 30.000 euro extra aan afzetkosten.'

Vermeulen is niet de enige. Ongeveer 80 procent van de melkveehouders heeft problemen met de mestafzet, zo blijkt uit onderzoek onder 1.400 melkveehouders in opdracht van LTO Nederland. Daarnaast verwacht ruim 73 procent van de ondervraagde melkveehouders hierdoor in financiële moeilijkheden te komen.


'Aan de kant gedrukt'

Ook rosékalverhouder Gertjan van den Heuvel uit het Gelderse Putten merkt dat er meer mest vanuit de melkveehouderij op de markt komt. 'Onze putten zitten vol, die mest moet gewoon weg. 'We worden op het moment meegenomen in de gekte en min of meer aan de kant gedrukt omdat rundveemest betere gehalten heeft.'


Van den Heuvel zet zet jaarlijks 5.000 kuub mest af. Dat kostte vroeger 11 euro per kuub en nu 30 euro. 'Dat gaat in de tonnen lopen', verwacht hij. 'Financieel redden we het wel, maar deze situatie moet geen jaren duren.'


Kleine hoeveelheden

Vermeulen gaat nu versneld stoppen met derogatie, zodat hij meer mais kan verbouwen en daardoor zelfvoorzienend wordt in voer. De Brabantse melkveehouder kiest ervoor de mest gedurende het jaar steeds in kleine hoeveelheden af te voeren. 'Dan hoef ik de kosten niet in een keer te betalen. We willen eigenlijk nog iets meer koeien houden, maar dat betekent ook dat we meer mest moeten afvoeren. Dus dat zal moeilijk worden.'

Beide veehouders kijken nog wel positief naar de toekomst. 'Er is zeker een toekomst voor ons, maar ik maak mij wel zorgen. De kosten voor mestafzet gaan de toekomst beïnvloeden', ziet Vermeulen. In de nieuwe stal van Van den Heuvel wordt de mest gescheiden. 'Als straks renure toegestaan wordt, dan gaan wij onze mest verwerken en komt het allemaal weer goed.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer