LTO Noord ziet nieuwe hoogspanningsleiding liefst in IJsselmeer gepland

Een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen, Lelystad en Ens moet als het aan LTO Noord ligt het liefst naast de ringdijk van het IJsselmeer worden aangelegd. Dat adviseert de belangenbehartiger in een zienswijze aan de rijksoverheid.

LTO+Noord+ziet+nieuwe+hoogspanningsleiding+liefst+in+IJsselmeer+gepland
© dirk hol

Het voorkeurstracé van de landbouworganisatie doorsnijdt zo min mogelijk landbouwpercelen. Het loopt grotendeels boven het water van het IJsselmeer. 'Er is overigens geen grondeigenaar die een nieuwe hoogspanningsverbinding verwelkomt, omdat het altijd overlast geeft bij de bedrijfsvoering', stelt LTO Noord waarschuwend.

Verder pleit de organisatie voor het zoveel mogelijk combineren en bundelen van nieuwe en bestaande mastenstructuren en idealiter ook in verbinding met infrastructuur. Clusteren gaat versnippering van landbouwgronden tegen. 'Met het oog op de beperkte ruimte die we hebben is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk te werken.'


Snelweg A6

Een tweede keuze is voor LTO Noord daarom een samenvoeging van de nieuwe hoogspanningsleiding met het tracé van de snelweg A6 Almere-Emmeloord. Dat gaat zo min mogelijk ten koste van landbouwgrond. Bij de aanleg moet volgens de organisatie ook rekening worden gehouden met de kritieke omvang van landbouwbedrijven om levensvatbaar te kunnen blijven.

Verder vraagt LTO Noord aandacht voor mogelijke schade door magneetveldzones die kwetsbare elektronische apparatuur kunnen verstoren en vraagt de organisatie om de land- en tuinbouwsector serieus mee te nemen in de keuze van een voorkeursalternatief voor een extra hoogspanningsverbinding van 380 kilovolt (kV).

'De land- en tuinbouwsector heeft grond nodig voor het realiseren van maatschappelijke doelen. Agrarische percelen, en zeker de superieure landbouwgronden in Flevoland, zijn niet de sluitpost voor alle opgaven in het landelijk gebied', aldus de standsorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer