'Rutte in Brussel: laat renure toe'

Opnieuw springt demissionair premier Mark Rutte in Brussel in de bres voor boeren en het Nederlandse mestbeleid. Per brief riep hij voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op om een groen alternatief voor kunstmest mogelijk te maken. Oftewel renure: stikstofhoudende meststoffen die worden gewonnen uit dierlijke mest.

%27Rutte+in+Brussel%3A+laat+renure+toe%27
© Dirk Hol

Nederland pleit al jaren in Brussel voor toelating van renure. Nu de effecten van het wegvallen van de derogatie zichtbaar worden, dringt Rutte aan op versnelling. 'Dit is een duidelijke win-winsituatie voor boeren, het klimaat en het milieu', schrijft hij aan Von der Leyen. Tot nu toe ziet de Europese Commissie renure namelijk als dierlijke mest. Pas dit najaar wil de Europese Commissie bekijken of het anders kan.

De premier is ervan overtuigd dat renure een concrete oplossing biedt die de groene transitie en boeren op korte termijn helpt. De toelating van biobased meststoffen is belangrijk om de Europese landbouw te versterken. Het kan ook helpen om boeren financieel weerbaarder te maken voor de prijsperikelen door geopolitieke instabiliteit.

Volgende week komt de Landbouwraad, de maandelijkse ontmoeting van Europese landbouwministers, opnieuw bijeen in Brussel. Nieuwe protesten zijn al aangekondigd.

Renure kan helpen boeren financieel weerbaarder te maken

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is niet voor het eerst dat Rutte in Brussel in de bres springt voor Nederlandse boeren. De afbouwperiode van de derogatie heeft hij ook uitonderhandeld. Brussel wilde helemaal niets meer doen voor Nederlandse boeren.

Als iemand een versnelde toelating van renure voor elkaar kan krijgen in Brussel, dan is het Rutte wel. Von der Leyen heeft hem immers hard nodig. Ze wil nog vijf jaar door als voorzitter van de Europese Commissie. Rutte wil op zijn beurt de baas van de NAVO worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer