'Hoe Europa buigt voor de boeren'

De Europese toezeggingen om boeren weer tevreden te krijgen, buitelen over elkaar heen. Ze helpen Nederland een beetje. Maar een oplossing voor de Nederlandse mestcrisis blijft uit. De zorgen van minister Piet Adema voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de sectororganisaties zijn groot.

%27Hoe+Europa+buigt+voor+de+boeren%27
© Dirk Hol

In aanloop naar de Europese verkiezingen in juni verwijst de Europese Commissie de ene na de andere maatregel naar de prullenbak. Dit, samen met het vertrek van Frans Timmermans en Diederik Samson, onder druk van boerenprotesten, de mogelijke winst van radicaal-rechtse politieke partijen en regeringsleiders – waaronder Mark Rutte en Emmanuel Macron – die zich actief bemoeien met het milieu- en landbouwbeleid.

Het is een radicale en opmerkelijke ommekeer van het rigide beleid van de commissie van Ursula von der Leyen. De gewraakte kalenderlandbouw wordt minder dwingend en de administratieve last wordt flink teruggedraaid.

Het is een ongekende kanteling in het Brusselse beleid van een ambitieus groen landbouwbeleid naar een realistischere aanpak. Von der Leyen noemde de Green Deal, die de afgelopen vijf jaar centraal stond in haar beleid, onlangs in een toespraak nog maar één keer.

Het is een radicale en opmerkelijke ommekeer van het rigide beleid

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Vorige week kreeg Adema onverwacht snel toezegging dat renure wordt toegestaan. Nederland trekt al zo'n zestien jaar aan dat dossier. Maar door de afbouw van derogatie biedt deze verruiming niet direct een oplossing voor de mestcrisis. De hoop en lobby van de sector is er nu op gericht dat ook deze maatregel teruggedraaid wordt.

Tegelijkertijd, met de toezegging van het gebruik van gerecyclede dierlijke mest in de hand, doet de sector er goed aan hier met volle kracht op in te zetten en de innovatiekracht te mobiliseren die in de veehouderij aanwezig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer