'Extensieve boeren hebben nu een achterstand'

Melkveehouders die hun mest niet kwijt kunnen, kunnen grofweg kiezen uit drie oplossingen: vee afstoten, samenwerking zoeken met akkerbouwers of grond bijkopen.

%27Extensieve+boeren+hebben+nu+een+achterstand%27
© Dirk Hol

Vooral extensieve melkveehouders in Noord-Nederland en in de veenweidegebieden die voorheen niet of nauwelijks mest hoefden af te zetten, komen nu in de problemen. Door het terugdraaien van de derogatie, een gebrek aan mestplaatsingsruimte en het natte voorjaar moeten zij de mest nu laten ophalen. Omdat ze het netwerk daarvoor niet hebben, is het juist voor deze melkveehouders nu zeer lastig om de mest kwijt te raken.

De mestcrisis raakt daarmee juist de bedrijven die de overheid en ook de markt graag zien. Extensiever boeren is dé richting voor de melkveehouderij om aan doelen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en waterkwaliteit te voldoen. Maar de negatieve bedrijfseconomische gevolgen voor deze melkveebedrijven zijn impactvol. De mestcrisis doet daar nog een schep bovenop.

Extensiveren betekent in de meeste gevallen meer grond toevoegen aan het melkveebedrijf. Maar grond is ontzettend duur, als het al beschikbaar is.

Extensivering is strijdig met de economische principes

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Minder vee aanhouden kan ook. In dat geval gaan de marges wel hard onderuit. Investeren in samenwerking en van boer tot boer mestafspraken maken, lijken dan ook de aantrekkelijkste opties.

Hoe dan ook, extensivering is strijdig met de economische principes. Het is een dure oplossing om milieudoelen te halen, zeker als daar geen extra inkomsten tegenover staan. En daar komen nu ook nog de kosten voor mestafzet bovenop.

De overheid doet er goed aan om terughoudend te zijn met het sturen op extensivering. Zeker nu de melkveehouderij het meeste onder druk staat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer