'Wilders heeft eindoordeel in Wet dieren'

Maandag debatteerde de Tweede Kamer over de toekomst van de veehouderij. Er staat veel op het spel. Als het PvdD-voorstel dat op tafel ligt deze zomer in kan gaan, zijn veehouders juridisch voer voor dierenactivisten. Het PvdD-wetsvoorstel eist een dierwaardige veehouderij zonder duidelijk te zijn wat dat nu inhoudt. Het is dan aan de rechter om daar invulling aan te geven.

%27Wilders+heeft+eindoordeel+in+Wet+dieren%27
© Dirk Hol

Het lijkt bijna een politieke gewoonte om van alles te eisen zonder helder te zijn wat die eisen dan precies betekenen. Terwijl het maken van deugdelijke en uitvoerbare wetten toch juist de taak is van de overheid? Of laat de PvdD het bewust in het midden, juist om veehouders juridisch vogelvrij te verklaren als haar wet werkelijkheid wordt per 1 juli?

Wie het debat maandag volgde, leert dat vrijwel de hele Kamer voor een systeemverandering is. Niet zo vreemd. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen zijn politieke partijen die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan, in de meerderheid. Dat is op zich logisch, want wie is nu tegen dierenwelzijn?

Ongeacht de uitkomst van de stemming aankomende dinsdag is helder dat de toekomstige veehouderij moet zijn gestoeld op dierwaardigheid. Het dier staat centraal en de boer mag met de ketenpartijen uitvechten of zij bereid zijn te betalen voor een meer diervriendelijke productie.

Als het aan Dion Graus ligt, dan haalt het PvdD-voorstel het

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De grote vraag is wat de PVV stemt. Als het aan Dion Graus ligt, dan haalt het PvdD-voorstel het. Maar de grootste partij zit intern niet op één lijn. PVV-landbouwwoordvoerder Jeanet Nijhof kon op het Boerencongres van LTO in Nijkerk niet aan de achthonderd aanwezige boeren uitleggen waarom haar partij destijds het voorstel steunde. Of de PVV voor of tegen stemt hangt ervan af of Geert Wilders in de wet een obstakel ziet voor de doorgang van zijn toekomstige kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer