'Toch zal nieuw kabinet moeten onderhandelen'

Geëmotioneerd was minister Piet Adema voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens de opname van College Boer op maandag 18 maart. Met tranen in de ogen legde Adema de studenten uit dat hij 's nachts wakker ligt van de mestcrisis.

%27Toch+zal+nieuw+kabinet+moeten+onderhandelen%27
© Dirk Hol

De jonge agrariërs wilden van hem duidelijkheid over hun rol als toekomstig boer of tuinder én concrete oplossingen. 'Het beleid zit gewoon muurvast', zei een van hen na afloop. Een kernachtige samenvatting.

Brussel wil niets meer doen voor Nederland, zei Adema. Eerst minder vee, daarna wil Brussel weer meedenken. Alleen onder druk van Rutte wil Europa voorzichtig nadenken over de toelating van renure, kunstmestvervangers op basis van dierlijke mest.

Het is niet stikstof dat de Nederlandse veehouderij nu nekt. Nee, de gamechanger is het jarenlange, onopgeloste mestprobleem. Een koude saneringsgolf zal de veestapel de komende jaren doen krimpen met 20 tot 30 procent. Pas dan is er weer ruimte om stappen vooruit te zetten. 'Probeer voorbij die paar jaar te kijken', gaf Adema de studenten mee.

'Het beleid zit gewoon muurvast, zei een van de studenten na afloop'

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het huidige kabinet had een warme transitie voor ogen, maar dit heeft de sector deze kabinetsperiode niet weten te verzilveren. De formerende partijen zullen niet beschikken over dezelfde miljarden.


• Bekijk de aflevering van College Boer: Geëmotioneerde Adema: 'Ik zie boeren die gaan omvallen'

BBB claimt het landbouwbeleid. Een extraparlementair programkabinet moet op hoofdlijnen zo snel mogelijk aan de slag, als het aan BBB ligt. Voor de verkiezingen had de partij al een lijstje klaar met potentiële opvolgers voor Adema.

Toch moet over het huidige vastgelopen landbouwbeleid, gedirigeerd vanuit Europa, in de formatie onderhandeld worden. Simpelweg omdat de partijen niet op een lijn zitten, de problemen te complex zijn, de mestcrisis al een feit is en de klok niet terug te draaien is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer