Forse hagelschade op Zeeuwse fruitbedrijven

Zowel op Walcheren, Zuid-Beveland als in Zeeuws-Vlaanderen zorgden hagelbuien deze week voor veel schade bij fruittelers.

Forse+hagelschade+op+Zeeuwse+fruitbedrijven
© Alliance Fruit

Percelen van diverse Zeeuwse fruittelers zijn de afgelopen dagen getroffen door hagel. Vooral op dinsdagavond trokken zware hagelbuien veelal in combinatie met flinke windstoten over de provincie. Dat blijkt onder meer uit berichten van Omroep Zeeland en de PZC.

De schademeldingen komen binnen vanuit Kloosterzande in Zeeuws-Vlaanderen en Rilland, Waarde en Krabbendijke op Zuid-Beveland. Eerder kwamen er bij de NFO al berichten binnen van hagelschade op Walcheren. De fruittelers zijn nu druk met de oogst van appels en peren. De geschatte schade aan het fruit dat nog aan de bomen hangt, kan per bedrijf oplopen tot vele duizenden euro's.

Op de eigen website meldt NFO dat naar schatting vijftig fruitbedrijven in Zeeland getroffen zijn door de hagel. In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen en op het oostelijk deel van Zuid-Beveland is vrijwel elke fruitteler getroffen, zegt Tom van der Meer, voorzitter van de NFO-kring Zuid.


De schade is enorm

Het is volgens hem nog onduidelijk hoeveel procent van de oogst verloren is gegaan. 'Maar dat de schade enorm is, staat buiten kijf. Het ging zo hard dat hagelkanonnen er niet tegen bestand waren. De telers kijken de komende dagen wat ze nog kunnen plukken. Anderen zeggen nu al: het is klaar. Bijkomend probleem is dat het fruit rijp is en op spanning staat, waardoor dit enorm snel gaat rotten. Zeker met de zon van dit moment.'

Bij de verzekersaars OFH en Vereinigte Hagel zijn meldingen van hagel binnengekomen. Gert Jan van Dijk van OFH vertelt dat de bui aan het randje van het Waasland in België is begonnen en zo doorgetrokken richting Kloosterzande en aan de overkant van de Westerschelde in een bredere strook over Waarde, Oostdijk, Krabbendijke en Rilland is getrokken.

Een exact beeld van de schade kan Van Dijk nog niet geven. 'Taxateurs gaan de komende dagen pas taxeren, als de schade meer tot uiting komt en we een reële vaststelling van de schade kunnen doen. Maar de invloed van hagel op dit moment is enorm. Ondanks de vele regen die viel, hebben hagelstenen zo vlak voor de oogst enorme impact op de kwaliteit. Er is zoveel suiker in de vruchten aanwezig, dat ze binnen een paar dagen rotten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer