Minder mest op mais, meer eiwit uit gras

Meer gras met meer eiwit. Dat is haalbaar door minder mest op maisland uit te rijden en wat meer op grasland, adviseren contactpersonen Wim Bussink en Bert Philipsen van platform Verantwoorde Veehouderij.

Minder+mest+op+mais%2C+meer+eiwit+uit+gras
© Han Reindsen

Goed mais telen kan met 30 tot 35 kuub mest per hectare, daarmee krijgt de mais 67 tot 78 kilo stikstof per hectare. In combinatie met 30 tot 35 kilo stikstof per hectare in de rij en nog eenzelfde hoeveelheid uit de stikstofnalevering van het vanggewas. Door deze beperkte mestgift blijft meer stikstof uit mest beschikbaar voor grasland. Dat betekent meer gras met hogere eiwitgehalten, zo valt te lezen op de website van Verantwoorde Veehouderij.

De maisbemesting is dit jaar een uitdaging. De percelen blijven lang nat en de vanggewassen zijn vaak nog niet ingewerkt. Tegelijk mag er minder mest op het land vanwege de aangescherpte normen. Daarom is het verstandig minder drijfmest op de mais uit te rijden en wat meer op het grasland, schrijven Bussink en Philipsen.

De vuistregel voor de bemesting van mais is 30-30-30. Dat betekent 30 kuub mest per hectare, 30 kilo nalevering van stikstof uit het vanggewas en 30 kilo stikstof vanuit rijenbemesting. De 30 kuub mest levert 67 kilo stikstof op en de rijenbemesting is zo efficiënt dat mag worden gerekend met 1,25 keer de stikstofgift, dus 37,5 kilo stikstof. Samen is dat 134,5 kilo, dicht bij de 140 kilo werkzame stikstof die mais nodig heeft.


5 kuub extra mest naar gras

Door maar 30 kuub mest op de mais uit te rijden, is op de derogatiebedrijven zo'n 5 kuub extra beschikbaar om uit te rijden op het grasland. Met de circa 10 kilo werkzame stikstof die hierin zit, is meer gras en daarmee ook meer eiwit van het eigen land te halen.

Om ruimte in de mestopslag te krijgen, is de bemesting van het maisland normaal gesproken een optie in het voorjaar. Dit jaar wordt dat lastig, omdat diverse percelen nog niet goed berijdbaar zijn. Nu wordt waarschijnlijk eerst de tweede snede geoogst voordat de mais kan worden ingezaaid. Door de mest op de tweede snede uit te rijden, ontstaat wel weer ruimte in de opslag. Bussink raad aan om dan niet te veel mest op het grasland uit te rijden. 'Beperk het tot 25 kuub per hectare om te zorgen dat het in de sleufjes blijft, anders raak je stikstof kwijt en haal je niet de maximale efficiëntie uit je drijfmest.'

Het is bij de stikstofgift op de mais dit jaar ook van belang naar het vanggewas te kijken. Op veel percelen staat er een massaal vanggewas. Dat zal dan geen 30 kilo stikstof per hectare naleveren, maar eerder 40 kilo. Dit kan dan worden gekort op de gift in de rij of de bemesting met drijfmest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer