Bemesting helpt niet tegen calciumtekort aardappelen

Een extra bemesting met calcium is niet nodig om calciumgebrek in aardappelen tegen te gaan. De calciumbeschikbaarheid uit de bodemvoorraad en reguliere meststoffen is voldoende, blijkt uit tweejarig onderzoek van het Nutriënten Management Instituut (NMI).

Bemesting+helpt+niet+tegen+calciumtekort+aardappelen
© Job Hiddink

Calciumgebrek kan leiden tot kwaliteitsproblemen in aardappelen. Deze worden vooral vanaf zandgronden gemeld en betreffen problemen met knolaantal, schurft, schilkwaliteit, interne kwaliteit, kieming, fusariumgevoeligheid, bewaarkwaliteit en oogstrijpheid. Mogelijk worden deze problemen verergerd door een ruime kalibemesting die de calciumopname onderdrukt, stelt NMI.

Het kennis- en adviesbureau voerde in opdracht van Brancheorganisatie Akkerbouw een tweejarig veldonderzoek uit op zandgrond in het Limburgse Vredepeel en op dalgrond in het Drentse Valthermond. In 2022 en 2023 zijn in totaal per locatie 32 behandelingen getoetst in een factoriële proef. Hierbij is gevarieerd met parameters als beregening, kaligift, wijze en tijdstip van calciumbemesting en soort calciummeststof.


Extra calcium helpt niet

Kwaliteitsproblemen in aardappelen die waarschijnlijk het gevolg zijn van onvoldoende calciumvoorziening worden niet opgelost door de toediening van extra calciummeststoffen, constateert NMI. De calciumbeschikbaarheid uit de bodemvoorraad en uit reguliere meststoffen, zoals dierlijke mest, zijn voldoende om de gewasbehoefte te dekken, zo blijkt uit het onderzoek.

Calcium komt in meerdere stikstof- en fosfaatmeststoffen voor, zoals in kalkammonsalpeter en tripelsuperfosfaat. Ook zit er calcium in dierlijke mest. Het element wordt tevens aangevoerd via bekalking om de zuurgraad te verhogen en bodemstructuur te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer