Run op PFAS-test hobbyei na advies afwisselen met supermarktei

Commerciële testlaboratoria hebben het druk met eieren testen. Dat is sinds het Voedingscentrum adviseert om het eten van eieren van hobbykippen af te wisselen met eieren uit de supermarkt vanwege de mogelijke aanwezigheid van PFAS.

Run+op+PFAS%2Dtest+hobbyei+na+advies+afwisselen+met+supermarktei
© Pixabay

PFAS is een groep chemische stoffen die worden gebruikt om consumentenproducten vet- en waterafstotend te maken en die bijna niet afbreken. Een aantal van die PFAS kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Eieren uit supermarkten zijn vrij van PFAS, bij hobbyhouders is dit niet altijd zeker.

Dit is niet alleen onzeker bij hobbykippen, maar ook bijvoorbeeld bij eieren van sommige boerderijwinkels, zoals De Braacken Groente & Fruit in het Brabantse Goirle. Het fruitbedrijf heeft ook een kipcaravan met 248 kippen en merkte naar aanleiding van de berichtgeving wat terughoudendheid onder de klanten.


Niet meer aan te slepen

Dat was reden voor de ondernemer om een aantal eieren te testen op 24 verschillende soorten PFAS. De uitslag van die laboratoriumtest was gunstig. Bij twee soorten PFAS lag de concentratie ver onder de Europese norm en de overige soorten waren amper in de eieren aanwezig. Terwijl de verkoop van de eieren de laatste weken wat terugliep, zijn ze nu niet meer aan te slepen.


Het testen van eieren kan bij verschillende bedrijven, zoals bij testenoppfas.nl. Die laatste merkt dat het aantal testen sinds de berichtgeving over PFAS, half maart, is vertienvoudigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer