Demo 'Bemest op z'n best': kalk over mest om emissie te beperken

Verschillende manieren van mesttoediening werden deze week getoond tijdens de demo 'Bemest op z'n best' op het melkveebedrijf van Leo Coppens in het Brabantse Riethoven. Naast een gangbare manier met een Vervaet-driewieler en Schuitemaker-zodebemester werd met een Slootsmid-zodebemester onverdunde mest afgedekt met een kalksuspensie en met een Slootsmid-zodebemester behandelde rundveemest in de zode gebracht.

'De mest met de kalksuspensie heeft als doel dat er een beschermlaagje op de drijfmest komt, waardoor zon en wind minder vat hebben op de dierlijke mest. Zon en wind zijn de grootste emissiefactoren. Zo kan de stikstof minder snel vervluchtigen in de lucht', meldt Sjon de Leeuw van het innovatieprogramma 'Bemest op z'n best'. De verwachting is dat de vervluchtiging minder is. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Een andere manier is het gebruik van hoge spanning waardoor plasma ontstaat, N2 Applied heet dat. Door deze behandeling wordt de mest aangezuurd tot een lagere ph van 5 voor verlaging van de ammoniakemissie. 'De mest krijgt een soort bliksembehandeling', weet De Leeuw. 'Zo wordt de mest verrijkt met extra stikstof uit de lucht. Onder goede weersomstandigheden neemt de plant dan de stikstof sneller op. Nu is het eigenlijk nog iets te koud.'


Geen voorkeur

Ook naar deze toepassing wordt nog onderzoek gedaan. De Leeuw heeft geen voorkeur voor een bepaalde methode. 'Nee, maar zorg wat je doet dat je dat te allen tijde optimaal doet. Als de manier van toedienen niet correct is, faal je op alle fronten.'

Deze demonstratie is georganiseerd in samenwerking met Netwerk Praktijkbedrijven. Binnenkort volgen er meer demo's. Kijk daarvoor op de website.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer