Publiekscampagne rond voedselkeuzelogo Nutri-Score van start

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start vandaag de campagne 'Kijk, vergelijk en kies' rond de NutriScore. Die moet consumenten helpen kiezen voor producten met een betere samenstelling. De campagne is onder andere te zien op tv, online, in kranten en magazines.

Publiekscampagne+rond+voedselkeuzelogo+Nutri%2DScore+van+start
© Albert Heijn

De Nutri-Score is sinds 1 januari wettelijk ingevoerd. Als fabrikanten ervoor kiezen deze te gebruiken, moeten ze op elk product van hun merk een Nutri-Score zetten. Na registratie hebben ze hiervoor 24 maanden de tijd. Bijna alle supermarkten zijn gestart met het gebruik van deze score voor hun huismerken.

'De Nutri-Score is geen wondermiddel. Maar het is wel een ontzettend handig hulpmiddel om tijdens het boodschappen doen snel te kunnen checken welk product een betere samenstelling heeft', zegt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 'Vooral bij producten buiten de gezonde Schijf van Vijf heb je er echt iets aan. Bijna niemand leest wat de ingrediënten zijn van bijvoorbeeld alle pizza's, ontbijtgranen of kant-en-klaarmaaltijden.'

Volgens de staatssecretaris is het handig dat je nu bij veel van dat soort boodschappen in één keer kunt zien welke een betere samenstelling hebben. 'Met onze nieuwe publiekscampagne willen we mensen helpen de Nutri-Score op de juiste manier te gebruiken. En natuurlijk blijft het logo een hulpmiddel. Om gezond te eten, zijn en blijven de Schijf van Vijf en gezond verstand het allerbelangrijkst.'

Wijze van vergelijken

De Nutri-Score is niet onomstreden. De score laat zien of het product een betere samenstelling heeft, in vergelijking met dezelfde soort producten. A is het beste, E het slechtste. Critici vinden dat deze wijze van vergelijken de indruk kan wekken dat bijvoorbeeld chips met een goede Nutri-Score een gezonde keuze zijn, terwijl deze beoordeling slechts is gebaseerd op de vergelijking met andere soorten chips.

'Je kunt de score van een pizza bijvoorbeeld verbeteren door groente toe te voegen. Maar het product moet dan wel meer dan 40 procent groente, fruit en/of peulvruchten bevatten om hier positieve punten voor te scoren', reageert Liesbeth Temme van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 'Met de toevoeging van drie broccoliroosjes aan een pizza wordt een score dus niet beter. Zo wordt 'healthwashing' tegengegaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer