Europese Nutri-Score aangepast; nu meer als Schijf van Vijf

Een werkgroep van zeven Europese landen heeft aangepaste criteria vastgesteld voor de invoering van een uniform Europees voedsellabel, Nutri-Score. De wijzigingen zijn bedoeld om de door Frankrijk voorgestelde index publieksvriendelijker te maken met 'dieetaanbevelingen' op het gebied van gezondheid.

Europese+Nutri%2DScore+aangepast%3B+nu+meer+als+Schijf+van+Vijf
© Albert Heijn

Ook wordt met de aangepaste criteria geprobeerd de 27 EU-landen meer op één lijn te krijgen omdat er ook nog een ander, Italiaans, model op de Europese vergadertafels ligt. De nu aangepaste criteria zijn opgesteld door België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland.

Volgens het wetenschappelijk comité is de voorgestelde Nutri-Score 'effectief', maar zijn binnen voedselsoorten nog aanpassingen nodig. De afgelopen tijd hebben de landen aan de Middellandse Zee geprotesteerd tegen waarschuwingen tegen te veel gebruik van olijfolie. Ook is er nog onenigheid over de vraag of alle Franse en Bulgaarse kaassoorten daadwerkelijk nog 'kaas' zijn.


Vijf productklassen aangepast

De komende maanden worden vijf productklassen aangepast. Net als oliën hebben etenswaren die 'minder rijk aan verzadigd vet' zijn, baat bij een betere classificatie. Vette vis wordt ook hoger gerangschikt, zodat consumenten vis beter kunnen identificeren als 'gezond voedsel'. Ten slotte zal de classificatie van zuivelproducten worden herzien met een betere differentiatie van gezoete en ongezoete producten.


Met de aanpassingen komt een Europese Nutri-Score meer in lijn met de Nederlandse Schijf van Vijf. Door het uitblijven van een Europees besluit zijn sommige commerciële partijen in sommige EU-landen al begonnen met de invoering van het logo, zoals supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en Plus. Ook steeds meer A-merken zetten het logo op hun product. In landen als Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Spanje en Zwitserland is de Nutri-Score al met succes ingevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer