'Gevangen tussen boer en baas'

Afgelopen week bezocht ik samen met twee collega's van de redactie en het uitgeefteam de Grüne Woche in Berlijn, de grootste internationale levensmiddelenbeurs van Europa. Het trefpunt van spelers in de agrofood in binnen- en buitenland.

%27Gevangen+tussen+boer+en+baas%27
© Dirk Hol

Bedrijfsleven, overheid en onderwijs reisden af naar Berlijn om te netwerken. En om te spreken over oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk binnen de grenzen van de milieugebruiksruimte en hun eigen rol daarin. Het voelde meer dan voorheen als een gezamenlijke missie.

Opvallend is hoe bedrijfsleven, politiek en onderwijs gezamenlijk worstelen met enerzijds het vinden van boerendraagvlak om stappen vooruit te zetten en anderzijds de druk vanuit afnemers en hogere overheden om snelheid te maken met het duurzaamheidsvraagstuk.

Vooral coöperatieve bedrijven zitten gevangen tussen tegenstribbelende leveranciers en ongeduldige afnemers. Van de onmachtige politiek wordt inmiddels niet veel meer verwacht. Al jaren staat het landbouwbeleid stil en als er al wel politieke besluiten worden genomen, dan lukt het de overheid niet het eigen beleid uit te voeren. Door gebrek aan uitvoeringskracht.

Markt wacht niet op overheid, maar durft zelf geen stap te zetten

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De markt is het wachten op de overheid beu. De keten zelf is aan zet om het verdienmodel van boeren en tuinders zodanig te verbeteren dat zij die duurzaamheidsmaatregelen kunnen nemen die van hen worden gevraagd.

Dat vraagt om strategie en lef om als ketenpartners gezamenlijk op te trekken. Voorwaarde daarbij is om de angst voor het verlies van leden of toeleveranciers overboord te zetten.

Hier is nog veel te winnen. We kunnen eindeloos blijven praten, maar de oplossing en nodige veranderingen worden nu eenmaal bepaald in de uitvoering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer