Geëmotioneerde Adema: 'Ik zie boeren die gaan omvallen'

'Het raakt me dat ik jullie geen duidelijkheid kan geven.' Dat zei demissionair landbouwminister Piet Adema tegen studenten van Aeres Hogeschool Dronten. Hij was daar op uitnodiging van Nieuwe Oogst voor een opname van College Boer om met studenten in gesprek te gaan over hun toekomst.

'Ik lig 's nachts wakker van de mestmarkt. Ik zie boeren die straks gaan omvallen', zei Adema. Volgens de minister is Brussel niet te vermurwen over de afbouw van de derogatie en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse veehouderijsector.

'Nederland is te lang niet de afspraken op milieugebied nagekomen. Brussel wil daarom weinig tot niets voor ons doen op dit moment. Samen met demissionair premier Mark Rutte proberen we ruimte te krijgen voor de toelating van renure, maar Brussel is nog niet zo ver. Dat geldt voor onze pogingen om het beleid om te buigen van middel- naar doelsturing', legde hij aan de studenten uit.


• Bekijk de hele aflevering van College Boer met Piet Adema

De gefrustreerde minister toonde zich desalniettemin strijdbaar. 'Ik voel me niet demissionair. Ik blijf voor jullie knokken in Den Haag en Brussel.' Zijn boodschap was dan ook niet pessimistisch. Hij moedigde de studenten juist aan om hun opleiding af te maken en verder te studeren.


Enigszins teleurgesteld

Na afloop toonden de studenten zich enigszins teleurgesteld, omdat Adema hun niet de hoop en duidelijkheid kon geven die ze hadden gehoopt. 'Het beleid zit muurvast, dat is wel duidelijk. Hij is wel zichtbaar betrokken bij ons', zei een van hen na afloop.

Het gesprek tussen de minister en zo'n honderd studenten in het publiek vond maandag plaats. Woensdag komt de hele aflevering van College Boer online op nieuweoogst.nl. Die is ook te beluisteren als podcast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer